Soudruh Rittig měl prý na prodejně manko. Server probírá minulost mocného muže z dob totality

16.09.2013 14:13

Podnikatel a lobbista Ivo Rittig, o kterého se nyní zajímá policie v souvislosti s údajnými trafikami pro Marka Šnajdra, Ivana Fuksu a Petra Tluchoře, má prý za sebou kriminální minulost. V osmdesátých letech měl být odsouzený k pobytu za mřížemi za podvod a zpronevěru. Na skutečnost upozornil server iHned.cz.

Soudruh Rittig měl prý na prodejně manko. Server probírá minulost mocného muže z dob totality
Foto: Hans Štembera
Popisek: V dopoledních hodinách proběhl v Praze policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

V červnu 1988 prý potrestal soud tehdy pětadvacetiletého Rittiga devítiletým trestem za to, že se jako vedoucí prodejny potravin v centru Prahy podílel v letech 1983 až 1985 na tom, že z pokladny zmizela částka 766 tisíc korun.

Podle informací iHNed.cz Rittig spolu se svým zástupcem Františkem Hájkem od podzimu 1983 až do zatčení v červnu 1985 postupně rozkrádal svěřenou prodejnu potravin na rohu ulic Štěpánské a Žitné v Praze 1. „Krácení tržeb se v Rittigově praxi stalo ve skutečnosti součástí jeho pracovního stylu,“ stojí v rozsudku Nejvyššího soudu České socialistické republiky z 8. června 1988.

Kartony od cigaret plnil papírem

V rozsudku, ze kterého server cituje, je také uvedeno, jak například Rittig pěchoval prázdné kartony od cigaret papírem a dalšími předměty tak, aby zachoval jejich obvyklou váhu. Od rodičů a několika známých si k tomu ještě Rittig napůjčoval hotovost, díky čemuž schodek hospodaření na čas srovnal. Hájek však v roce 1985 vše nahlásil na tehdejší Okresní správu Sboru národní bezpečnosti. Kriminálka poté provedla přepadovou inventuru a Rittiga s Hájkem postavila před soud.

Prokurátor tehdy Rittiga obžaloval z rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví, tedy z paragrafu s tresty srovnatelnými za násilí a vraždy. Hrozilo mu až patnáct let za mřížemi. Nakonec byl Rittig odsouzený k devíti letům, z nichž si odpykal polovinu, zejména z toho důvodu, že soudy jej před pravomocným rozsudkem držely po tři roky ve vazbě. Vězení opustil po amnestii tehdejšího prezidenta Václava Havla na začátku roku 1990.

Policie v současnosti Rittiga podezírá, že přes své přátele z politiky získává nelegální provize z veřejných zakázek. Tento týden ho čeká výslech kvůli kauze Nagyová. Detektivové v souvislosti s tímto případem provedli v polovině června velkou razii, jejíž součástí byly i domovní prohlídky Rittigova pražského domu i jeho kanceláří v centru města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…