Soudruh, kam se podíváš, rozčiluje se komentátor nad současným stavem. A může za to prý hlavně Babiš

14.11.2014 9:46

Před pětadvaceti lety leckdo nevěřil, že tu dnes ještě budou komunisti. Dnes mají podle komentátora MF Dnes dveře do salónů otevřené dokořán. Miroslav Korecký se domnívá, že legitimizaci komunistů způsobil vpád hnutí ANO do politiky. Ten prý zbořil všechna tabu a komunisté tak mohou zasedat v radách vedle stran, se kterými by v minulosti bylo spojení nemyslitelné.

Soudruh, kam se podíváš, rozčiluje se komentátor nad současným stavem. A může za to prý hlavně Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předvolební kampaň KSČM

Korecký uvádí, že po čtvrtstoletí od sametové revoluce se vášně dávno zklidnily a antikomunismus je prý nudné téma. „Vytahovat rudé strašáky se už dnes zdá jako znak podivínství. Komunisti se nám dávno uvelebili v salónech moci, mají své hejtmany, primátory, starosty, sám předseda KSČM Vojtěch Filip je i přes svůj lustrační vroubek již třetí volební období ctihodným místopředsedou sněmovny. A bývalý soudruh, kam se podíváš. Jeden sedí na Pražském hradě, jeden v čele Ústavního soudu, další je předsedou Senátu, jiný náčelníkem generálního štábu, v současné vládě vlastní rudou knížku ministři financí, průmyslu a spravedlnosti. Premiér to naštěstí nestihl, ale z jeho předchůdců se upsala ďáblovi zhruba polovina,“ rekapituluje Miroslav Korecký. „Opravdu už je vše odpuštěno, vše zapomenuto?“ ptá se komentátor MF Dnes.

Autor dále upozorňuje na to, že KSČM přitom nezažívá zářné časy. Ve sněmovně jí klesl počet poslanců na 33, a mívala jich přes čtyřicet, a v Senátu má jediného zástupce. „A koneckonců i v těch posledních komunálních volbách nejde výsledek KSČM označit jinak než jako průšvih. Po celá 90. léta, dokonce až do roku 2006, si totiž udržovala zisk mandátů v místních volbách pod šest tisíc,“ konstatuje Korecký s tím, že tentokrát získala pouhých dva a půl tisíce mandátů. Přesto se leckde dostává do koalic, a tudíž i k moci.

Vpád ANO do politiky přinesl masovou legitimizaci komunistů

Nástup protestních hnutí Babiše a Okamury podle komentátora zastihl KSČM v nedbalkách a nedokáže jim prý konkurovat. „Na druhé straně právě vpád hnutí ANO do české politiky znamená masovou legitimizaci komunistů. Babišovci chtějí odstavit od moci kmotrovské struktury a neštítí se při tom ani pomoci KSČM. Dokonce jí mnohde dávají přednost: Třeba v „Babišových“ Lovosicích ANO drtivě vyhrálo a ze šesti možných partnerů si vybralo právě ji,“ dokládá Korecký na jednom z příkladů.

Jenže podle komentátora se do spolupráce s komunisty nyní hrnou i další politické subjekty. Prý v panice po nástupu hnutí ANO padají všechna tabu. „S komunisty usedají do městských rad i zástupci ODS, lidovců nebo řady místních stran, kde byla až dosud rudá kolaborace důvodem pro vyhazov. Definitivně tak končí doba, kdy KSČM měla jen jediného možného partnera, ČSSD. Dveře do salónů jsou otevřené dokořán,“ míní Korecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…