Soudruhu Zimolo, měli by z tebe radost, píše lidovec hejtmanovi

28.04.2014 11:38

V minulých dnech se vyostřil názorový střet mezi hejtmanem Jihočeského kraje Jiřím Zimolou a kandidátem do EP za KDU-ČSL Šimonem Hellerem. Ten kritizuje to, že kraj sebral školám pozemky a zřídil tak „Vytiskovo JZD“. O kauze Heller napal do ParlamentníchListů.cz, a to v textu s názvem „Ze soudruha Zimoly by měli v 50. letech radost“.

Soudruhu Zimolo, měli by z tebe radost, píše lidovec hejtmanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Hejtman Zimola se k problému Krajského školního hospodářství rovněž na serveru ParlamentníListy.cz vyjádřil. Šimon Heller na jeho tvrzení reaguje. „Jsem rád, že se pan hejtman Zimola konečně (i když jako tradičně populisticky) vyjádřil ke vzniklému Vytiskovu JZD, které spolu se svými komunistickými soudruhy z vedení Jihočeského kraje upekli. Škoda, že se nevyjádřil mimo jiné k úzké spolupráci (pouze ve věci kolchozu?) s kmotrem Pavlem Dlouhým z Hluboké nebo bývalým rezidentem StB Václavem Kučerou,“ píše v úvodu Heller, který je znám i svým protikomunistickým zaměřením.

Názor hejtmana Jiřího Zimoly ZDE.

„Princip je jednoduchý. Školám kraj sebere pozemky, a co se stane se ziskem z těchto pozemků, si, předpokládám, každý domyslí. Místo důsledné kontroly, aby školy hospodařily odpovědně, je tak řešením jakási novodobá kolektivizace v podobě Vytiskova JZD,“ píše o vzniklém řešení Heller.

Hejtmanovi Zimolovi Heller totiž vyčítá, že nechápe, že pozemky při zemědělských, lesnických a rybářských školách nemají primárně sloužit ke generování zisku, ale studentům k přípravě na jejich práci.

Co se nepodařilo ukořistit v divokých devadesátých letech...

„Páně Zimolovi a jeho kamarádům jde však zjevně pouze o jejich zisk. Pokud by bylo pravdou, co Zimola tvrdí (tzn. že hospodaření bylo dlouhodobě špatné), proč se kraj nepokusil o nějakou nápravu? Odvolání odpovědných osob a podobně? Nebo si opravdu někdo myslí, že jediné možné řešení je školám pozemky sebrat, v případě polesí Hůrka si dovolím říct ukradnout (polesí Hůrka pozemky dostalo darem od města Písku). Proti byly nejen školy, odborné komise, ale proti byli i občané. Bohužel to nestačilo," konstatuje Heller.

Celý text Šimona Hellera ZDE.

„Zimola mluví o pozemcích Jihočeského kraje jako o ideálním velkostatku, komunistický radní pro školství Vytiska zase jako o penězovodu. To mluví za vše,“ míní Heller.

„Bohužel dosavadní jednání hejtmana Zimoly ukazuje, že uzavřený sňatek s komunisty v Jihočeském kraji mu svědčí. Co se nepodařilo ukořistit v divokých devadesátých letech, dokonávají hejtmanovi podobní nyní. Karavana jede bohužel dál,“ uzavírá Šimon Heller svou reakci na vyjádření hejtmana Zimoly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …