Soudruzi, cože? Komunistickou stranu prý ovládá nespokojenost s vedením

05.08.2015 9:44

Šéf českých komunistů Vojtěch Filip bude mít příští rok v květnu plné ruce práce s obhajobou předsednického křesla. Podle serveru Aktuálně.cz roste v partaji nespokojenost se současným vedením a začínají se objevovat jména možných Filipových nástupců. Nejčastěji se prý hovoří o politologovi Josefu Skálovi, předlistopadovém předsedovi Mezinárodního svazu studentstva, který je Filipovým letitým kritikem.

Soudruzi, cože? Komunistickou stranu prý ovládá nespokojenost s vedením
Foto: hns
Popisek: Vojtěch Filip v půlnočním rozhovoru

Někteří straníci dle Aktuálně.cz vyčítají Filipovi kromě nepochopitelných tahů ve Sněmovně třeba i to, že se komunističtí lídři odtrhli od členské základny a voličů, nejsou dost radikální nebo že přenechávají tradiční levicová témata konkurenci.

Po deseti letech v čele třetí nejsilnější sněmovní strany se tak pod Filipem kývá předsednické křeslo, které by se příští rok mohlo převrhnout definitivně. Uvnitř strany se dle Aktuálně.cz již nyní debatuje o možných Filipových nástupcích. Nejčastěji se prý hovoří o politologovi Josefu Skálovi, ale také o ústeckém hejtmanovi Oldřichu Bubeníčkovi či současném prvním místopředsedovi strany Petru Šimůnkovi.

Ani jeden z nich však nepotvrdil, že by o post předsedy stál. Šimůnek serveru řekl, že nemá nejvyšší ambice a rád by pokračoval v roli zástupce předsedy. Bubeníček pak tvrdí, že nehodlá vůbec kandidovat. Dokonce i přes to, že online deníku Aktuálně.cz přiznal, že neformální nabídku na kandidaturu obdržel zhruba z pěti krajů.

Válcuje nás Babiš

Skála připouští, že se ve straně čím dál více diskutuje o možnosti radikální výměny vedení včetně předsedy, svoji případnou kandidaturu ale komentovat nechtěl. „Pro mne to primárně není otázka o osobách a obsazení, ale o tom, zda strana, prezentující se jako radikální levice a jediná skutečná opozice, také opravdu razí tomu odpovídající politiku,“ řekl Skála Aktuálně.cz. Jako jeden z příkladů uvádí, jak lacino komunisté vyklidili prostor vládnímu hnutí ANO v tématu rozkrádání veřejných peněz. „To je přece téma radikální levice. U nás si ji ale levou zadní privatizoval a interpretuje po svém Andrej Babiš,“ nelíbí se Skálovi.

Vojtěch Filip výtky svých kritiků odmítá. „KSČM je demokratickou politickou stranou, ve které se vede o všech záležitostech věcná diskuse. Nic takového, na co se ptáte, však na jednáních stranických orgánů nebo poslaneckého klubu nebylo nastoleno,“ uvedl Filip pro Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…