Soudruzi lžou o restitucích. Ani s nimi nebudu diskutovat, napsal kardinál Vlk. A Ransdorf v noci s humorem odpověděl

23.06.2014 8:21

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) se rozhodl s nadsázkou vypořádat s kritikou, která zazněla z úst kardinála Vlka na adresu odpůrců církevních restitucí. Podle Vlka oponenti majetkového vypořádání s církvemi lžou a nejde jim ani o právo, ani o pravdu. Jmenovitě zmínil mimo jiné právě Ransdorfa, ten se proto rozhodl reagovat. Učinil tak jednu hodinu a třináct minut po půlnoci, kdy zveřejnil příspěvek na serveru ParlamentníListy.cz.

Soudruzi lžou o restitucích. Ani s nimi nebudu diskutovat, napsal kardinál Vlk. A Ransdorf v noci s humorem odpověděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Anketa

Souhlasíte s církevními restitucemi?

6%
91%
hlasovalo: 72825 lidí

Kardinál Miloslav Vlk komentoval před několika dny informace o usnesení nejužšího vedení KSČM bojovat za „snížení množství peněz vyplácených náboženským společnostem".

„Mluví o odluce církví od státu (která už je dávno zakotvena v naší Ústavě), a říkají ještě další nepravdy, aby populisticky klamali lidi, jak to bylo jejich zvykem od začátku," napsal kardinál Vlk a jmenoval kromě Marty Semelové a Miloslavy Vostré také europoslance Ransdorfa.

„S jejich jednotlivými nepravdivými výkřiky nebudu diskutovat, protože byly už v minulosti vícekrát vyvráceny. Jak je však patrné, jim nejde o pravdu a právo, ale bez ohledu na pravdu a fakta stále opakují své lži," napsal na adresu komunistů kardinál Vlk.

Europoslanec vrací úder

Zmíněný Miloslav Ransdorf se rozhodl na tuto kritiku reagovat a svůj příspěvek nazvaný „Trocha humoru neuškodí" začíná opravdu s nadsázkou: „Lupus portat maiori domus litteras aneb Vlk nese domovníkovi psaní, je slavná věta, kterou překládali studenti v Žákových Študácích a kantorech. Na českém internetu kardinál Vlk nenese dopis, ale spílání oponentům (viz jeho článek Kdo to vypráví pohádky). Tvrdí, že jeho odpůrci v případě církevních restitucí lžou, a že lžou přímo drze. Byl jsem mezi jmenovanými, a tak se cítím povinen reagovat."

Europoslanec dále píše, že neví nic o tom, že by některý z církevníků vyvrátil aspoň jediný z jeho argumentů týkajících se restitucí, přestože prý tuto kauzu sleduje bedlivě od samého počátku. To, co cituje kardinál Vlk, je podle něj navíc jen důkazem toho, že český Ústavní soud přestal rozlišovat veřejnoprávní majetek a majetek státu. „Připomínám v této souvislosti, že podle Ústavy České republiky je zdrojem veškeré státní moci LID, nikdo jiný. A podotýkám, že církevní restituce byly proti vůli drtivé většiny občanů protlačeny silou jednoho hlasu - dokonce hlasu pravomocně odsouzeného poslance," konstatuje Ransdorf.

Celý příspěvek europoslance Ransdorfa najdete ZDE.

Politik také opravuje tvrzení kardinála Vlka. Nikdy prý totiž netvrdil, že majetek, o který církev usiluje, byl státní. Psal prý totiž o tom, že církevní subjekty vlastnické oprávnění měly, ale že ze čtyř atributů vlastnictví plnily v plném rozsahu jen jeden, a to je držba.

„Humorem jsme dnes začali, humorně pro dnešek skončíme. V době vrcholícího sporu o katedrálu sv. Víta mě tento kardinál upřímně pobavil, když horlil, že on u cizího oltáře sloužit nebude. Cizí oltář? Jak může být oltář cizí? Oltář je přece Boží. Je to altare Dei. Nebo snad ne, pane kardinále?  Že by nedostatek teologického školení?" uzavřel svou reakci europoslanec Miloslav Ransdorf.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…