Soudruzi, pozor! Jiří Dolejš varoval v televizi před možným koncem KSČM, pokud...

23.10.2017 17:57

Na DVTV byl hostem moderátora Martina Veselovského místopředseda KSČM Jiří Dolej; hodnotil volební výsledky strany, příčiny razantního propadu hlasů nebo také modernizaci strany.

Soudruzi, pozor! Jiří Dolejš varoval v televizi před možným koncem KSČM, pokud...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Oproti minulému volebnímu výsledku získali komunisté mnohem méně hlasů a ztratili osmnáct mandátů, přesto ale vedení KSČM nerezignovalo. „Tuhle lekci, kterou jsme z volebního výsledku dostali, musíme teprve probrat. Musíme pojmenovat příčiny, musíme přijmout organizační opatření, aby to příští rok bylo v komunálních volbách lepší,“ sdělil Dolejš.

Špatný volební výsledek voleb nechce prý KSČM řešit neuváženou rezignací vedení. „Nemyslím si, že když týden, nebo měsíc po volbách přenastavíme kulisu zhruba se stejnými lidmi, že to je strategická odpověď,“ domnívá se místopředseda. Vedení nabídne své funkce někomu jinému, ale až na základě analýzy příčin. Vyměnit jedno jméno za druhé podle Dolejše není odpovědí. „Strana musí být modernizující se levicí, jestli se tak nestane, tak zůstaneme, kde jsme byli,“ varuje Jiří Dolejš.

Podle Dolejše sice strana měla jeden z nejhorších volebních výsledků, ale mnoho stran na tom nebylo o moc lépe. Hlavní důvod je podlě něj ten, že levice je nahrazována pravicově populistickými hlasy. „Je to v tomto státě poměrně velký trend. V parlamentu je levicových mandátů zhruba patnáct procent, což je nejméně, co pamatujeme. Nám se zkrátka nedaří zlepšit naši image a strana na veřejnost působí starým dojmem,“ říká Dolejš přesvědčeně.

  • Původní zdroj ZDE

Image strany by podle názoru místopředsedy KSČM pomohla zlepšit tzv. generační obměna. „Jestliže strana má průměrný věk sedmdesát šest let, tak stačí několik let a dostane se strana do dramatické polohy, může to být i konec KSČM, jak ji známe,“ dodal místopředseda. Představitele krajů jsou prý výrazně mladší. Ve vedení jsou lidé, kterým je šedesát, přibírat do vedení další šedesátníky tak podle Dolejše není adekvátní.

Programoví a systémoví voliči KSČM prý zůstali, výsledky ale podle Dolejše nejvíce pohnuli právě protestní voliči. „Ti se posunuli směrem k ANO, SPD, mladí lidé sázeli dost na Piráty. „Mladí voliči nám zkrátka scházeli. Potřebujeme se otevřít mladším lidem, budoucnost vidíme v ních. Kdo bude organizovat komunální volby v příštím roce, se ale teprve ukáže,“ uzavřel mistopředseda KSČM Jiří Dolejš.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…