Soudy poslaly do vazby posádky dvou kamionů s migranty

19.02.2018 21:01

Okresní soud v Tachově a Okresní soud Plzeň-jih dnes poslaly do vazby rumunské řidiče a jejich spolujezdce ze dvou kamionů s migranty, které zadržela v pátek policie na Tachovsku a na Plzeňsku. Rozhodnutí ČTK dnes potvrdili příslušní soudci. Jednání obou soudů trvalo několik hodin, protáhlo se mimo jiné kvůli tlumočení pro zadržené řidiče a spolujezdce. Dva kamiony, ve kterých nelegálně cestovalo 35 cizinců, zadrželi policisté v pátek večer na dálnici D5 u Ostrova u Stříbra na Tachovsku a za Plzní nedaleko obce Šlovice ve směru na Rozvadov.

Soudy poslaly do vazby posádky dvou kamionů s migranty
Foto: Klimkovice
Popisek: kamion v Klimkovicích.

„Po provedeném vazebním zasedání a informacích, které byly obsažené v policejním spise, jsem dospěla k závěru, že vazební důvody u obou obviněných jsou dány,“ řekla ČTK soudkyně tachovského soudu Michaela Řezníčková. Vazbu na oba cizince uvalila ze všech tří zákonných důvodů – tedy z obavy, že by se obvinění mohli vyhýbat hrozícímu trestu, skrývat se nebo uprchnout na neznámé místo, že by mohli ovlivňovat vyšetřování, i z obavy, že by mohli v trestné činnosti pokračovat. Ze stejných důvodů uvalil vazbu na další dva zadržené muže i plzeňský soudce Josef Miller.

Cizinci jsou stíháni za organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Za to jim hrozí až pětileté tresty, dodala Řezníčková. Další podrobnosti o případu s ohledem na vyšetřování nesdělila.

Dva kamiony s migranty směřovaly k přechodu do Německa. Policisté zadrželi řidiče a jejich spolujezdce ve věku 26 let, 26 let, 29 let a 37 let. Policie je všechny obvinila z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.

Mezi 35 migranty bylo 11 dětí. Případem se zabývá cizinecká policie. Žádné další podrobnosti o skupině, zemi původu, popisu cesty či dalšího postupu české strany zatím neposkytla.

Soudy v Plzeňském kraji se už v minulosti zabývaly cizinci, kteří převáželi migranty. Plzeňský krajský soud v roce 2016 zpřísnil trest dvěma maďarským převaděčům. V jejich kamionu našla policie v létě 2015 na dálnici D5 u Ostrova u Stříbra 76 běženců z Pákistánu a Afghánistánu. Padesátiletému Zoltánovi Kapineczovi a osmatřicetiletému Menyhértu Sásovi v březnu 2016 vyměřil tachovský okresní soud 18 měsíců vězení. Krajský soud pak trest zrušil a odsoudil oba muže na tři roky a k vyhoštění z ČR na osm let.

Česká republika není podle zprávy cizinecké policie hlavní tranzitní ani cílovou zemí pro migrující cizince. Podle meziročního srovnání loni ubylo tranzitních nelegálních migrantů oproti roku 2016 o dvě třetiny. Cizinecká policie zadržela v roce 2017 celkem 172 tranzitních migrantů, o rok dříve jich bylo 511 a při vrcholu migrační krize v roce 2015 jich bylo 2 294. Nejčastěji jsou to občané Afghánistánu, Sýrie a Iráku.

reklama

autor: nab

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…