Soukromé koupaliště a rekreace na Hradčanech? „Dejte se k nám, přidejte ruku k dílu a taky se někdy stihnete smočit,“ odpovídají hasiči

20.07.2017 20:51

REPORTÁŽ Oslavy, opalovačka, hry v bazénu se skluzavkou. To se všechno děje v uzavřeném prostoru vymezeném dobrovolným hasičům na Hradčanech. Někteří místní dost nadávají, že by měl sloužit veřejnosti. Hasiče podobné reakce pěkně štvou, protože ve svém volnu, jak říkají, pořádají cvičení, zvelebují svou základnu a organizují různé akce. ParlamentníListy.cz místo navštívily, když tam začal první turnus příměstského tábora pro pražské děti.

Soukromé koupaliště a rekreace na Hradčanech? „Dejte se k nám, přidejte ruku k dílu a taky se někdy stihnete smočit,“ odpovídají hasiči
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Někteří obyvatelé Hradčan si stěžují, že si v prostoru udělali hasiči místo pro rekreaci i s bazénem

"Výcvikový prostor Loretánská. Dobrovolní hasiči Praha 1." To oznamují cedule u dřevěné brány téměř naproti Černínskému paláci, kde sídlí ministerstvo zahraničí. Za branou je dosti velká zatravněná plocha, na níž se rozprostírá několik vojenských stanů, piknikové posezení a na konci požární nádrž. Ta připomíná s průzračnou vodou a skluzavkou spíše bazén.

Stížnosti občanů

"Po většinu roku jde o uzavřené místo pro rekreaci několika lidí, přitom by mělo celé sloužit veřejnosti. Jde o další způsob privatizace veřejného prostoru," postěžoval si Bohumil Vejtasa, jenž bydlí nedaleko. Jako předsedovi sdružení Hradčanská obec mu není lhostejné, co se s některými prostory na Hradčanech děje. "Když byl během let 2009 až 2010 starostou Prahy 1 Filip Dvořák, potkal jsem zde architektku, která zpracovávala studii, že by se z něj stal park či zahrada. Takové místo odpočinku s určitým režimem. Přes vodní nádrž by vedla stylová lávka. Teď je Dvořák místostarostou hasičského sboru a tak tam mají požárníci koupaliště," dodal pro ParlamentníListy.cz a ukázal na lavičku před "Černínem", což je v blízkém okolí jediné místo pro spočinutí.

Nakonec se ještě s nadsázkou zmínil o dobrovolných hasičích ve městě, kde drží každý den službu profesionální požárníci, když dodal: "Nevím, co dobrovolní hasiči z Prahy 1 kdy hasili. Připadá mi, že to naposled byl požár Odkolkových mlýnů, kam se sjížděli hasiči z celé rakouskouherské monarchie. Psal o tom i Hašek ve Švejkovi. Taky možná hasí, když se jim spálí maso na grilu."

Obyvatelka domu sousedícího s prostorem hasičů M. B. ve stížnostech pokračovala. "Teď tam jsou dva týdny děti, den v roce tam vystavují včelaři, ale jinak si tam užívá pořád stejná parta lidí. Někdy slaví narozeniny, jindy se opalují či si v nádrži pinkají s míčem, jako na koupališti. Když si jim někdo stěžuje na hluk či rušení nočního klidu při bojovce s dětmi, jsou s ním hned hotoví. Chovají se suverénně jako páni Hradu," podotkla, když jsme seděli v blízké kavárně. Naštvaných obyvatel z okolí by prý bylo více, ale všichni se bojí, protože si každý dokáže představit, že radnici Městské části Prahy 1 bude dříve nebo později potřebovat.

Na dětském táboře

Reportér ParlamentníchListů.cz hned s dotazy obeslal druhou stranu, tedy radnici Městské části Praha 1 a dobrovolné hasiče. Všichni ho pozvali na začátek Dnů mladých hasičů, což jsou vlastně dva týdenní turnusy příměstského tábora. Ráno rodiče "malé soptíky" přivezou do výcvikového prostoru v Loretánské a večer si je znavené různými činnostmi odvezou. Zahájení, při němž dostaly děti první instrukce, se zúčastnil i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

"Když jsem klukům četl ty vaše otázky o rekreaci, chtěli vás zavřít do sudu a pustit po Vltavě, jak je to naštvalo," zasmál se ironicky jeden z hasičských velitelů, protože mu výtky přišly velmi nespravedlivé, a začal vyjmenovávat, co všechno dělají. Zúčastňují se cvičení, pomáhají při záplavách, starají se o techniku a svůj výcvikový prostor, pořádají různé společenské, ale i prospěšné akce, jako třeba probíhající tábor pro děti.

A to všechno ve volném čase, protože jsou dobrovolníci. "Náš starosta sám vyrobil čističku nádrže, pořídil záchody a tak dále. Kluci někdy doslova padají na hubu," dodal s tím, že skluzavka je na šroubech, takže jí možno kdykoliv odmontovat a odvézt. Také dolnil, že se každý občan Prahy 1 může k dobrovolným hasičům přidat a uvidí, co je to za dřinu. Ostatně hašení požárů představuje i u profesionálních hasičů jen zhruba třicet procent jejich práce.

Hlásí starosta hasičů

"Náš tým vynakládá celoročně neuvěřitelné úsilí završené letním táborem pro děti a povědomí o sousedské nepřejícnosti a plivání jedovatých slin přes plot nás opravdu netěší. Vítáme kohokoli, kdo by se chtěl připojit k naší činnosti a začít se s námi 'rekreovat', přičemž slibuji, že po stovkách hodin odvedené dobrovolnické práce dojde i na několik minut strávených v požární nádrži na Hradčanech. Je to díky teplotě vody opravdu jen na pár minut, žádný Jadran, spíše Balt," napsal ParlamentnímListům.cz starosta Sboru dobrovolných hasičů Prahy 1 Vladimír Krištof.

Jak dál informoval, požární nádrž zbudovaná v roce 1944 byla díky špatné péči v závěru minulého století nefunkční. Městská část Praha 1 nádrž poté, kdy jí byla svěřena do péče, postupně opravila a zprovoznila. V současnosti je nádrž vedena v seznamu vodních zdrojů určených pro hasební zásahy. Skluzavka je zde umístěna dočasně v souvislosti s konáním dětského tábora a nijak neomezuje funkčnost požární nádrže. V žádném případě se nejedná o rekreační zařízení, zázemí pro tábor je zde zřízeno pouze v době jeho konání.

"V nádrži je udržována základní zásoba hasební vody, která je doplňována zejména srážkovou vodou a v případě potřeby i z veřejné hydrantové sítě, stejně jako voda sloužící na kropení pražských ulic," sdělil Krištof a k pozemku doplnil: "Jedná se o výpůjčku. Zahradu však v rámci dohody s Prahou 1 může kdykoli využít jakýkoli jiný spolek ke svým aktivitám, což se i pravidelně děje."

Zprávy z radnice

Tisková mluvčí z radnice Městské části Praha 1 Veronika Blažková ještě doplnila, že Jednotka sboru dobrovolných hasičů městské části Praha 1 je součástí Integrovaného záchranného systému a v případě potřeby je řízena Krajským operačním a informačním střediskem Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy.

Ohledně studie a možnosti, že by na místě vznikl park, napsala: "Jednou ze základních povinností Městské části Praha 1 je prověřovat možné způsoby využití spravovaného majetku. Poté, co byla zveřejněna ideová studie na možnou parkovou úpravu tohoto prostoru, místní obyvatelé vyjádřili přání, aby prostor zahrady zůstal v přírodní podobě. Cenu, za kterou byla pořízena studie, tuším v roce 2011, vám poskytnu po návratu odpovědného pracovníka z dovolené."

Žádná nevole okolních občanů Blažkové, jak doplnila, není známa. S hradčanskými starousedlíky prý hovoří pravidelně, a ani na jednání Zastupitelstva Prahy 1 nikdo s žádným kritickým příspěvkem nikdy nevystoupil. Naopak jsou jí známy jen pozitivní ohlasy na činnost spolků, které zahradu využívají s odkazem na unikátnost života občanské společnosti v centru města, které je přetíženo turistickým ruchem.

Odchod z Hradčan

Jak ještě zmínili hasiči, mají v tomto prostoru svou historickou tradici, třebaže po mnoho let přerušenou. V domě Loretánská 8 byla zřízena jedna z prvních hasičských stanic v Praze a i z tohoto důvodu byla v přiléhající zahradě vybudována požární nádrž.

Když reportér ParlamentníchListů.cz odcházel z Výcvikového prostoru Loretánská, děti si zrovna po skupinách a pod dohledem instruktorů začaly zkoušet různé dovednosti. Jeden z velitelů ho doběhl s brožurkou, kterou "sepsali starší členové". Jmenuje se Co dělat a jak se chovat? Staří manželé v ní na jedné karikatuře hledí na Jana Husa na hranici v hořící televizi. U toho se píše, že je třeba při ohlášení požáru událost stručně popsat a nahlásit, kde a co hoří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…