Soukromí lékaři: Úhradová vyhláška poškodí pacienty, omezí péči

14.11.2013 16:41

Koalice soukromých lékařů požádala dnes ministra zdravotnictví Martina Holcáta, aby zásadně přepracoval úhradovou vyhlášku, podle níž budou příští rok platit zdravotní pojišťovny za léčení. V opačném případě budou volit právní kroky a masové protesty, které politikům připomenou, jak nenahraditelná je role ambulancí. Vyhláška prý bere ambulancím peníze, což poškodí pacienty. Koalice to uvádí v prohlášení, jež zaslala ČTK. Vyjádření ministerstva zjišťujeme.

Soukromí lékaři: Úhradová vyhláška poškodí pacienty, omezí péči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

"Návrh úhradové vyhlášky povede české zdravotnictví do ekonomické pasti, zejména ambulantní sektor. Prohlubuje totiž nespravedlnost financování z veřejného zdravotního pojištění, v důsledku to ohrozí kvalitu a dostupnost péče tam, kde ji pacienti nejvíce potřebují, tedy v první linii," stojí v prohlášení. Koalice sdružuje 20.000 lékařů, kteří jsou členy sdružení praktiků pro děti i dospělé, ambulantních specialistů, soukromých gynekologů a komory zubařů.

Ministr jde prý proti vyspělému světu

Kriticky se k úhradové vyhlášce vyjádřily tento týden také zdravotní pojišťovny. Systém podle nich skončí v deficitu, očekávané příjmy na péči jsou prý nadhodnoceny zhruba o 2,5 miliardy korun. Zaměstnaneckým pojišťovnám vadí, že budou muset spotřebovat všechny své rezervy.

Podle ministerstva by pojišťovny měly mít příští rok na péči 235 miliard korun, zhruba o deset miliard víc než letos. Nemocnice z navýšení dostanou 4,2 miliardy, ambulantní specialisté půl miliardy korun. Praktikům a zubařům se úhrady téměř nezmění. Přesto i oni dostanou o něco víc, protože padne většina regulací, jak to nařídil Ústavní soud.

Podle Koalice soukromých lékařů připravovaná vyhláška prohlubuje ekonomickou nerovnost mezi lůžkovou a ambulantní péčí, když oproti "zvyklostem vyspělého světa" nalévá miliardy "do bezedného systému lůžkové péče".  Ambulantní lékaři varují, že už nebudou mlčet jako v době celospolečenských škrtů a úspor. Nebudou už prý dotovat provoz ordinací z ceny své práce. Žádají navýšení a odmítají regulace, které podle nich ve vyhlášce nadále jsou.

Hoďte to do koše

Ministr Martin Holcát už dříve řekl, že resort dostane příští rok víc o deset miliard, kdyby měl zohlednit všechny požadavky, musel by získat navíc 50 až 60 miliard. Odmítl, že by nemocnice dostaly víc peněz na úkor ambulancí. Úhrady pro ambulantní specialisty neklesnou pod hodnoty předchozích dvou let. Oproti letošku stoupnou všem druhům péče, uvedl.

Podle prezidenta lékařské komory Milana Kubka je vyhláška špatná, nerespektuje výrok Ústavního soudu o zrušení regulací. Ministr by podle něj měl vyhlášku "hodit do koše" a udělat novou, jinak bude Kubek iniciovat na vyhlášku ústavní stížnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…