Soukromí lékaři a lékárníci se obávají zrušení poplatků. Požadují za ně náhradu

21.04.2014 14:28

Praktičtí lékaři, ambulantní specialisté a lékárníci vyzvali vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD), aby přehodnotila postoj ke zdravotnickým poplatkům. Než dojde na zrušení tohoto regulačního opatření, měl by kabinet oznámit, jak výpadek příjmů nahradí. Napsal to server Novinky.cz.

Soukromí lékaři a lékárníci se obávají zrušení poplatků. Požadují za ně náhradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL má ve vládním prohlášení slib zrušit placení 30 korun v ambulancích a lékárnách. Mělo by k tomu dojít od ledna 2015. Zůstal by pouze 90korunový poplatek za pohotovost.

Díky navýšení státních odvodů za pojištěnce přitečou do zdravotnictví dvě miliardy

Vláda už počítá s navýšením odvodů státu do zdravotního pojištění od 1. července 2014 za děti, důchodce a nezaměstnané. Částka stoupne ze 787 na 845 korun měsíčně. Díky tomu by do zdravotnictví mělo letos přijít navíc 2,1 miliardy a v příštím roce 4,2 miliardy korun.

Letos tyto peníze vynahradí nemocnicím výpadek za zrušené hospitalizační poplatky. Příští rok by se o finance měla podělit všechna zdravotnická zařízení.

Zrušení poplatků musí být kompenzováno v plné výši

Soukromí lékaři se přesto obávají, že peníze neuvidí, a tak žádají záruky od ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) i od celé vlády.

Sdružení praktických lékařů varovalo, že pokud nebudou peníze z poplatků, dojde k zásadnímu výpadku v příjmech ambulancí a některé praxe by se mohly dostat do potíží ohrožujících jejich další existenci.

„Trváme na tom, aby zrušení poplatků bylo kompenzováno v plné výši. Musí být předem jasné, jakým způsobem a z jakých prostředků to bude uskutečněno,“ stojí v prohlášení z celostátní konference.

Lékárny mohou být znovu postiženy politickým rozhodnutím

Lékárníci na druhé straně chtějí záruku, že při rušení regulačních poplatků se bude ke všem poskytovatelům zdravotní péče přistupovat rovně. „Pokud ke kompenzaci poplatků nedojde, budou lékárny, které regulační poplatky vybírají a neobcházejí zákon, postiženy politickým rozhodnutím podruhé v relativně krátké době,“ zdůraznil prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Lékárny prý přišly o významnou část pacientů v důsledku státní benevolence vůči některým novým provozovatelům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…