Soulož v kostele: Ministr Herman pokračuje v tématu

31.12.2014 9:20

Ministr kultury Daniel Herman pokračuje v diskuzi se čtenáři ParlamentníchListů.cz stran souložení v kostele. A přitvrzuje. Kdyby nestačila domluva, sáhl by prý k ostřejším prostředkům. Rukávy by si ale sám nevyhrnul, nechal by to na příslušných složkách.

Soulož v kostele: Ministr Herman pokračuje v tématu
Foto: hns
Popisek: Daniel Herman v půlnočním rozhovoru

Čtenáře ParlamentníchListů.cz, který se podepsal jako Matt Kentucky, zarazila včerejší odpověď Daniela Hermana stran toho, co by dělal, kdyby mu někdo souložil v kostele, podobně jako se o to pokusila ruská skupina Pussy Riot. Ministr kultury totiž uvedl, že by se „narušitelům“ snažil domluvit, že pro zmíněné aktivity není kostel nejlepším místem.

Čtenář nejprve připomněl, že jedna ze členek Pussy Riot souložila v muzeu, nikoliv v kostele, a tudíž podle něj dotaz na ministra kultury nebyl fér. I tak ho ale Hermanova odpověď šokovala. „Jednak, nevěřím, že byste reagoval s deklarovaným stoickým klidem (já například bych si asi vzpomněl na léta, kdy jsem se věnoval bojovým uměním a nejsem si úplně jistý, jestli bych to pak nebyl já, kdo by si šel na pár let sednout), ale hlavně nechápu, proč např. soulož na náměstí by mohla být potrestána jako výtržnictví, ohrožování mravní výchovy atp. a pro podobné zneucťovače sakrálních prostor bychom neměli mít zákon. Je to totéž jako lití prasečí krve do mešity či synagogy. To byste též přešel s domluvou?“ otázal se čtenář Hermana.

Ten čtenáři odvětil, že sice rozumí jeho argumentaci, nicméně při řešení konfliktních situací se prý snaží nejprve vyčerpat „mírové“ a klidné prostředky. Teprve když to nestačí, sáhne i k ostřejším prostředkům. „Věřím, že na kapku medu se nachytá více vos, než na sud octa. Prozatím se mi tato strategie celoživotně vyplácí,“ je přesvědčen Herman.

Ministr kultury jedním dechem dodává, že je třeba dodržovat zákony dané země. A pokud je někdo porušuje, musí být připraven nést následky. „Znovu zopakuji, že kdybych byl svědkem nevhodného chování v sakrálním nebo i profánním prostoru, upozornil bych nejprve toho, kdo se nevhodně chová na nevhodnost takového jednání. Pokud by to nepomohlo, obrátil bych se na příslušné složky, aby zjednaly nápravu,“ zdůraznil Herman.

Plné znění otázky a odpovědi ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…