Soutěž „Moje soukromí! Nekoukat, nešťourat!“ zná vítěze

26.06.2015 8:32

Ze stovky příspěvků vybírala porota 9. ročníku soutěže „Moje soukromí! Nekoukat, nešťourat!“ vítěze dvou kategorií – první tvořily texty, videa a komiksy a druhou návrhy plakátů. Ocenění se 8. června sjeli do sídla Úřadu pro ochranu osobních údajů, který soutěž tradičně pořádá, aby z rukou předsedy úřadu Igora Němce převzali ceny a zúčastnili se celodenního programu, který pro ně připravili organizátoři.

Soutěž „Moje soukromí! Nekoukat, nešťourat!“ zná vítěze
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

„Zatímco počet příspěvků se již několik let pohybuje kolem sta, evidentně stoupá jejich kvalita,“ hodnotí průběh soutěže RNDr. Igor Němec. „Znovu se tak potvrdilo, že tato soutěž má smysl a že žáci a studenti si uvědomují, že svoboda na internetu není bezbřehá a že naopak skrývá mnohá nebezpečí, s nimiž se teenageři buď na vlastní kůži, nebo z vyprávění kamarádů už konfrontovali.“

Příspěvky, které letos porota posuzovala, jsou však jen částí toho, co od začátku roku, kdy byla soutěž „Moje soukromí! Nekoukat, nešťourat!“ vyhlášena, studenti na školách vytvořili.

„U nás probíhala základní kola už na úrovni tříd v rámci předmětu výchova ke zdraví, vybrali jsme nejlepší čtyři příspěvky a ty poslali organizátorům soutěže. Studenti teď jsou asi trochu zklamaní, že se nedostali mezi oceněné, ale třeba jim to vyjde příště,“ dokládá Kateřina Bendlová z pražského gymnázia Špitálská, jejíž studenti skončili těsně pod pomyslnými stupni vítězů, že téma bezpečnosti na internetu je na školách stále více atraktivní.

Pomohla k tomu i letošní spolupráce Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) s Domem zahraniční spolupráce, který pořádá celoroční internetovou soutěž k 10 letům eTwiningu, kde jeden z úkolů byl věnován právě bezpečnému internetu a jejíž účastníci měli možnost svými příspěvky obeslat i 9. ročník soutěže pořádané ÚOOÚ.

Organizátory soutěže z ÚOOÚ příjemně překvapilo, že se na vyhlášení výsledků dostavili všichni ocenění, přestože šlo bez výjimky o mimopražské jednotlivce či týmy. A shoda panovala také v tom, že pro ceny si šly letos pouze dívky.

Do první kategorie mohli účastníci zaslat povídku, úvahu, scénář nebo příběh, který si vymysleli, sehrát a natočit na video, případně ho ztvárnit v podobě komiksu. Sečtělejší účastníci soutěže měli možnost napsat referát na téma, v jaké knize či filmu se setkali s tématem ochrany osobních údajů a soukromí nebo ve které historické události vidí roli ochrany soukromí jako klíčovou, ať už ona událost dopadla dobře, nebo ne.

„Od videí si slibujeme, že tento způsob ztvárnění je pro děti atraktivnější než psaní textů, což je patrně dáno také slabou kvalitou výuky tvůrčího psaní ve školách,“ vysvětluje Igor Němec.

Přesto, nebo možná právě proto, porotu v této kategorii nejvíce zaujaly psané texty, jejichž autoři obsadili první dvě místa. Vítězka, Šárka Blümelová ze ZŠ Pohořelice, napsala příběh kamarádky konfrontované se ztrátou soukromých dat ze svého počítače.

„Použila jsem částečně příběh své kamarádky a částečně motiv filmu o dívce, jejíž soukromé fotky byly zneužity na Facebooku a která nakonec spáchala sebevraždu. Ale upravila jsem ho, aby nevyzněl tak dramaticky,“ prozradila vítězka. „O soutěži jsem se dozvěděla od své učitelky češtiny. Píšu ráda, obesílám literární soutěže, a jednou bych se chtěla stát novinářkou. Že bych se vítězstvím v této soutěži stala ve škole slavnou, to zrovna říct nemůžu, ale dostala jsem nabídku přispívat do našeho školního časopisu, což mi udělalo velkou radost,“ dodala.

Soutěžní příspěvek Anity Žemličkové ze ZŠ a MŠ Kanice na druhém místě měl podobu zápisu v deníku dospívající slečny, která doplatila na neopatrnost při kontaktování partnera na sociální síti. A podobné vyznění mělo i video, kterým se tým dívek ze stejné školy dostal na třetí příčku v této kategorii. Porota na něm ocenila výstižnost umělecké zkratky, ale překvapil i řadou vtipných a výstižných detailů ztvárněných obrazovými prostředky.

Druhá kategorie byla věnována těm, kdo raději kreslí a malují. Organizátoři pro ně připravili alternativu v podobě plakátu, který by měl každého na první pohled upozornit na aktuálnost tématu ochrany osobních údajů. Vítězka Radka Chaloupková z pedagogické školy v Sezimově Ústí prozradila, že svůj plakát připravovala zhruba dvacet hodin.

„Nejdříve jsem si udělala několik návrhů na papír a pak je přenesla na počítač a technicky, prostorově i barevně je dotvářela. Musím přiznat, že jsem se nad ním i trochu trápila, protože to byla moje první soutěž - a nebyla jsem si úplně jistá, jaké nároky to na účastníky klade. A navíc jde o téma, které ztvárnit ve výstižné zkratce na ploše plakátu není úplně jednoduché. Ale když se můj návrh líbil kamarádkám i panu profesorovi, říkala jsem si, že to možná nebude úplně marná práce,“ komentovala svůj úspěch budoucí učitelka výtvarné výchovy.

Na dalších místech skončily se svými plakáty Karolína Kůrková z Cyrilometodějského gymnázia v Prostějově a Tra My Pham z Vodňan.

„Když si prohlížím vaše práce, líbí se mi a naplňují mě i optimismem, že naše práce má smysl. Věřím tomu, že především mezi studenty bude stále více těch, kteří si uvědomují, že ochrana soukromí a osobní svobody je základním lidským právem. A až třeba některá z vás bude někdy za 20 let kandidovat do vysoké funkce, bude určitě ráda, že ji nikdo nemůže vydírat něčím, co kdysi neopatrně svěřila svým známým na sociálních sítích,“ rozloučil se s nejlepšími účastnicemi 9. ročníku soutěže „Moje soukromí! Nekoukat, nešťourat!“ předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů RNDr. Igor Němec.

Všechny oceněné práce můžete už dnes najít na webových stránkách Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Partner článku:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…