Spacáková revoluce po dvaceti letech? Kolem ČT začíná být mimořádně husto

20.11.2020 9:21

Kolem České televize to zase jednou vře. Rada ČT odvolala členy Dozorčí komise ČT a někteří to chápou tak, že mohlo jít jen o test síly, zda by podobně mohl být odstaven i dlouholetý ředitel ČT Petr Dvořák. Právě toho se obávají například signatáři otevřeného dopisu, který adresovali premiérovi Andreji Babišovi. A množí se i další události, které dávají vzpomenout na horké chvilky „televizní krize“, od které za pár týdnů uplyne právě dvacet let.

Spacáková revoluce po dvaceti letech? Kolem ČT začíná být mimořádně husto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu České televize před její budovou na kavčích horách. Pořadatel Milion chvilek ji pojal jako demonstraci v autech

Anketa

Je nezávislost ČT ohrožena Lipovskou, Xaverem a Matochou?

6%
94%
hlasovalo: 21348 lidí

Předseda Rady České televize René Kühn se rozhodl k 20. listopadu odstoupit z funkce. Reagoval tak na odvolání Dozorčí komise ČT, k němuž došlo navzdory tomu, že s tímto počinem nesouhlasil. Jelikož se ukázalo, že se v Radě ČT zformovala většina, jejíž názory se významně liší od těch Kühnových, došel k závěru, že za tuto Radu už nemůže mluvit jako její přední představitel.

Právě z této „většiny“ mají mnozí obavy a proto atmosféra kolem České televize opět výrazně houstne.

K předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO) například zamířil dopis- petice, ve kterém množství veřejně známých osobností vyjadřuje své znepokojení.

Pane premiére České republiky, jsme hluboce zneklidněni brutálním zásahem některých členů Rady České televize do média veřejné služby v době, která, podle Vás, je nejtěžším obdobím v naší novodobé historii. Rada České televize odvolala celou Dozorčí komisi České televize. Tento krok vykonala, aniž ho ohlásila v programu své schůze, a aniž se mohli členové Dozorčí komise bránit. Žádné odůvodnění není ani v usnesení,“ napsali Babišovi signatáři dopisu, mezi nimiž se objevili i režiséři Olga Sommerová, Břetislav Rychlík, biskup Václav Malý, socioložka Jiřina Šiklová, architekt a herec David Vávra, písničkář Jaroslav Hutka, diplomat, filosof a pedagog Martin Palouš, písničkář Vladimír Merta, režisér Ivo Krobot, sociolog a publicista Fedor Gál, bývalý velvyslanec Petr Janyška, scénárista Zdeněk Svěrák, režisér Ondřej Trojan, ústecký podnikatel Martin Hausenblas, bývalá první dáma Dagmar Havlová, někdejší politik a dnes advokát Jan Kalvoda, bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík, exposlanec za hnutí ANO Jiří Zlatuška, ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský, publicista František Kostlán, novinářka Lídra Rakušanová, režisér Fero Fenič, evangelický farář Svatopluk Karásek a řada dalších osobností.

Signatáři připomněli, že ekonomka a členka Rady ČT Hana Lipovská ještě 2. září prohlašovala, že pro odvolání Dozorčí komise nevidí důvody.

Sommerová a další také Babišovi připomněli, že jsou jasně dány okolnosti, za nichž lze odvolat člena Dozorčí komise a konstatovali, že Lipovská a většina jejích kolegů překročili tímto svým krokem pravomoci.

„Člena Dozorčí komise lze odvolat jen: a) přestal-li splňovat předpoklady pro výkon funkce, b) narušil-li závažným způsobem důstojnost funkce nebo dopustil-li se takového jednání, které zpochybňuje jeho nezávislost nebo nestrannost při výkonu funkce. Nic takového Rada ČT neuvedla. Zákon také nepřipouští odvolání Dozorčí komise jako celku. Rada ČT se navíc dopustila závažné procesní chyby v hlasování. Jednací řád Rady ČT neumožňuje hlasovat mimo fyzickou přítomnost na zasedání rady. Jsme také šokováni požadavkem Rady ČT, aby vedení televize předkládalo seznamy novinářů, kteří jsou vnímáni negativně. To je zcela mimo pravomoci Rady ČT,“ uvedli signatáři.

Nakonec Babišovi připomněli, že se ve vládním prohlášení zavázal podporovat nezávislost médií a vyjádřili názor, že v této složité době, kdy Česko čelí ekonomickým problémům i epidemii koronaviru, by měl svůj slib naplňovat o to důsledněji a měl by zabránit další eskalaci napětí kolem ČT.

Na obranu ČT se postavili také čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, kteří se obrátili na členy České biskupské konference a požádali je, aby Hanu Lipovskou vyzvali k odchodu z ČT. Byla to právě Česká biskupská konference, kdo Lipovskou do Rady ČT nominovala.

„Dovolujeme se na vás obrátit jako dlouholetí politici a občané, kteří se vždy snažili o to, aby křesťanské církve byly vždy přirozenou součástí občanské společnosti  a jejím duchovním pilířem," začali Schwarzenberg s Kalouskem svůj dopis.

Nešťastnou shodou okolností se podle jejich názorů stalo, že členové Rady ČT, kteří se do tohoto orgánu dostali s pomocí biskupů, teď ohrožují nezávislost veřejnoprávní televize. Proto biskupy požádali o zásadní krok.

„Prosíme Vás proto, abyste oba své reprezentanty, Maxe Kašparů a Hanu Lipovskou, vyzvali k rezignaci. Nepochybujeme, že Vaší autoritě se podvolí. Rádi bychom se ubránili silnému dojmu, že se vám líbí, čemu se oba v Radě ČT propůjčují,“ uzavřeli dopis adresovaný biskupům Schwarzenberg s Kalouskem.

Dopis určený biskupům

Tlak na Českou biskupskou konfereci byl kvůli Haně Lipovské vyvíjen již na jaře, když probíhaly volby členů Rady ČT.  Tehdy vznikl tzv. „dopis 19 senátorů“. „„Z logiky věci je možné na tuto nominaci pohlížet jako na snahu podkopávat význam nezávislých médií veřejné služby a v konečném důsledku i oslabení demokratické společnosti. Věříme, že katolická církev v České republice tento cíl na rozdíl od své kandidátky nesleduje. Je-li tomu tak, je žádoucí, abyste se od těchto názorů své kandidátky jasně distancovali a její nominaci do Rady ČT stáhli. V opačném případě se lze důvodně domnívat, že se s názory Hany Lipovské Česká biskupská konference ztotožňuje,“ padlo ve velmi výhrůžně koncipovaném textu.

Senát se proti Haně Lipovské postavil i nyní a opět jde o stejná jména. Doplnila je Miroslava Němcová, která se stala senátorkou až před několika týdny. Především z iniciativy její a senátora Davida Smoljaka bylo přijato usnesení Senátu, nabádající poslance, aby se Radou ČT zabývali a neváhali její členy případně odvolávat. Senát sám nemá vůči České televizi a její Radě žádnou ústavní pravomoc. Přesto se rozhodl touto „výzvou“ do dění vstoupit.

Senátor Jiří Drahoš dal posléze průchod své radosti i na sociální síti. „Na plénu Senátu jsme právě drtivou většinou schválili usnesení konstatující, že Rada ČT odvolala dozorčí komisi v rozporu se zákonem o České televizi. Zároveň jsme vyzvali, aby se tímto pochybením neprodleně zabýval volební výbor Poslanecké sněmovny!“ poznamenal senátor Jiří Drahoš (STAN). Sněmovní volební výbor však ve čtvrtek kvůli pokračující schůzi Poslanecké sněmovny projednávání situace v Radě České televize přerušil. Pokračovat bude 8. prosince. 

Předseda Trikolóry a poslanec Václav Klaus mladší označil počínání senátorů za nepřípustné vměšování se do záležitostí ČT a konstatoval, že veřejnoprávní médium je před senátory třeba bránit.

Situace kolem ČT

Situace kolem ČT

Nátlak na Radu ČT, zejména na radní Hanu Lipovskou, v posledních dnech stoupá ze všech stran. Milion chvilek se jí rozhodl zahrnout do svého boje za demokracii a 17. listopadu uspořádal před sídlem na Kavčích horách demonstraci, která kvůli koronavirovým omezením probíhala v autech.

Spíše kuriozní povahu má dopis herečky Anny Geislerové, která se Lipovské ptala, zda něco v životě dokázala vytvořit a doporučovala jí dovzdělání na karlovarském filmovém festivalu.

Někteří mají pocit, že v posledních dnech prožívají opakování dvacet let starých událostí. Na podzim 2000 rovněž stoupalo napětí kolem Rady České televize, které před Vánoci vedlo ke známé „televizní krizi“, ve které se zaměstnanci postavili proti nově zvolenému řediteli Jiřímu Hodačovi. Nejdramatičtější byla situace ve zpravodajství, kde mezi redaktory a nově jmenovanou ředitelkou Janou Bobošíkovou docházelo i k fyzickým střetům. Tehdejší rozdělení do značné míry přetrvává dodnes, když Haně Lipovské bylo vyčítáno, že spolupracuje s Janou Bobošíkovou a mnozí z toho dovozovali důkaz, že chce Českou televizi zničit.

Protesty vešly do dějin zejména okupační stávkou ve „velíně“ zpravodajství, kam redaktory chodili podporovat umělci, někteří politici a další veřejné osobnosti. Bylo to spojeno s nocováním ve spacácích, které se staly ikonickou rekvizitou tohoho protestu.

Pamětník tehdejších časů, europoslanec Jan Zahradil (za ODS, která tehdy byla vzbouřenými redaktory považována za „stranu Bobošíkové“), má pocit že dochází k opakování tehdejšího scénáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…