Spadla klec. Státní zástupce obžaloval exhejtmana Ratha

05.04.2013 9:11

Státní zástupce Petr Jirát dnes podal soudu obžalobu na poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, který je stíhán za korupci. Spolu s ním v případu žaluje i dalších deset spoluobviněných. Hrozí jim nyní až 12 let pobytu za mřížemi.

Spadla klec. Státní zástupce obžaloval exhejtmana Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

 

Celá kauza okolo Ratha se tak konečně po 11 měsících od uvalení vazby posouvá dále. "Bohužel toto je obvyklé, protože zejména u těch hospodářských deliktů se musí shromažďovat celá řada důkazů, jako jsou účty, faktury, smlouvy, a než se to prostuduje, shromáždí, tak to trvá značnou dobu," uvedl pro Českou televizi advokát Oldřich Choděra.

Proces pravděpodobně začne v červenci

V březnu okresní soud odsouhlasil dvoumilionovou kauci na jeho propuštění. Nadřízený soud ale toto rozhodnutí zvrátil a Rathova dlouhodobá snaha o stíhání na svobodě přišla vniveč.

"V případě obviněného Ratha je maximální lhůta podání obžaloby 3 roky, s tím, že vždy připadá jedna třetina té lhůty na přípravné lhůty, to znamená, že maximálně může být ve vazbě před podáním obžaloby 1 rok," upřesnil Rathův obhájce Adam Černý. Pokud tedy Rath zůstane ve vazbě, soud bude muset nařídit líčení do tří měsíců od podání obžaloby. Začátek procesu tak lze očekávat v červenci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…