Spadlé ruské letadlo: Také to mohlo být úplně jinak

11.11.2015 12:35

Americký bezpečnostní expert Paul R. Pillar se zamýšlí nad pádem ruského letadla. Tvrdí, že důvodem nejspíš nebyly ruské vojenské operace v Sýrii. Teroristům šlo prý hlavně o to, aby zasadili těžkou ránu egyptskému cestovnímu ruchu a oslabili tak stávající režim v Káhiře.

Spadlé ruské letadlo: Také to mohlo být úplně jinak
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Havarované letadlo, ilustrační foto

Za klíčovou otázku považuje Pillar to, jestli má vůbec pád letadla s ruskými cestujícími na palubě něco společného s ruskými vojenskými operacemi v Sýrii. „Vzhledem k tomu, že k bombovému útoku se přihlásila buňka ISIS na Sinaji, vše nasvědčuje spíš tomu, že má útok více společného se samotným Egyptem. Cílem tamních islamistů je svrhnout vládnoucí režim prezidenta Sísího. Útok na letadlo s cizinci je způsob, jak eliminovat turistický ruch v zemi. A právě na této oblasti je egyptská ekonomika silně závislá. Je to v podstatě stejná strategie, jakou používaly generace zdejších teroristů v boji proti Mubarakovu režimu v devadesátých letech minulého století,“ poukazuje Pillar.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Spojené státy by podle Pillara měly uvažovat nad tím, jestli s bombovým útokem a vzestupem terorismu v zemi nesouvisí spíš samotný represivní režim prezidenta Sísího. „To by mělo být pro Washington při vytváření vzájemných vztahů podstatné. Letecká havárie nad Sinají by měla připomenout, že vedlejším produktem zdejšího represivního režimu je násilná reakce, která může vyústit v klasickou podobu mezinárodního terorismu a Egypt ještě více poškodit,“ konstatuje Pillar, který je přesvědčen, že ISIS nemá důvod proti Rusku tímto způsobem vystupovat. „Většina ruských leteckých náletů totiž směřovala na syrské opoziční skupiny, což Islámskému státu naopak pomáhá,“ tvrdí Pillar.

„Ovšem i faktor představující samotné zapojení Islámského státu je třeba brát vážně. ISIS se totiž prozatím lišil od al-Káidy tím, že se nezaměřoval na mezinárodní terorismus, ale pouze na budování kalifátu na území Sýrie a Iráku. To však neznamená, že nehodlá zasahovat proti státům, které mu v tomto úsilí brání. A to jsou v prvé řadě Spojené státy, a nikoli Rusko. Ruské letadlo se tedy může stát terčem především pro někoho, kdo chce zasadit ránu cestovnímu ruchu v Egyptě. Ruští turisté mají v oblasti Šarm aš-Šajchu nejpočetnější zastoupení, zatímco americké letecké společnosti na toto letiště vůbec nelétají. Přesto je nutné si otevřeně říci, že plány na uskutečnění teroristického útoku proti Spojeným státům už mohou být nyní ve fázi rozpracování,“ uzavírá Pillar.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…