Spadly z něj i slipy. Považuje občany za hlupáky a pohrdá jimi. Máme pro vás zásadní sdělení o Jiřím Drahošovi. Promlouvají Schwarzenberg, Filip, Gazdík, Keller či Okamura...

03.04.2017 16:16

ANKETA Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš řekl v České televizi, že referendum k zásadním otázkám je v dnešní době internetu, kdy lze velmi snadno ovlivňovat názory lidí, velmi nebezpečné. To se týče i referenda o EU. Co na to čeští politici?

Spadly z něj i slipy. Považuje občany za hlupáky a pohrdá jimi. Máme pro vás zásadní sdělení o Jiřím Drahošovi. Promlouvají Schwarzenberg, Filip, Gazdík, Keller či Okamura...
Foto: jiridrahos.cz
Popisek: Jiří Drahoš

„Referendum v dnešní době, zejména v době internetu, v době možného snadného ovlivňování názorů lidí všemi možnými směry, je z mého pohledu – myslím referendum o zásadních otázkách – velmi nebezpečné. Proto bych ho nepodpořil,“ odpověděl Drahoš na dotaz ČT, zda by měla Česká republika vypsat referendum o vystoupení z EU. 

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o jeho slovech myslí. Drahoš sklidil poměrně širokou kritiku ve smyslu, že prý pohrdá voliči, je elitář a že přímá volba prezidenta je také formou přímé demokracie jako referendum, takže by jeho argumenty měly v tom případě platit i pro jeho kandidaturu. Někteří ironicky navrhují, že by bylo dobré zrušit internet. Ale i jeho odpůrci oceňují, že naprosto otevřeně prozradil, co si o referendu myslí.

Drahoš považuje občany naší vlasti za hlupáky

„Mrzí mě, že pan Drahoš považuje občany naší vlasti za hlupáky. Je to od něj více než nevhodné, spíše urážlivé. Neměl by se povyšovat, pokud chce, aby mu lidé rozuměli,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na dotaz neodpověděl.

„Osobně jsem zastáncem zastupitelské demokracie. Referendy je potřeba šetřit a referendum o vystoupení z EU není podle mě na pořadu dne. To neznamená, že opravdu o důležitých a palčivých problémech by nemohli rozhodnout voliči přímo, ale zcela výjimečně,“ odpověděl redakci místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„Celoživotní zkušenost mne poučila, že referendum je libě znějící demokratický podvod. A) Skoro vždy lid odpoví na jinou otázku (či z jiných důvodů), než byla kladena. B) Rozhoduje menšina. Například při Brexitu zvítězili s těsnou většinou jeho příznivci, to ale nebyla většina voličů. C) Od Napoleona III. to byl oblíbený nástroj všech demagogů,“ sdělil ParlamentímListům.cz čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Podle předsedy poslaneckého klubu Úsvitu Marka Černocha je referendum základní možností vyjádření názoru. „Už slovo demokracie, kterým se dnes všichni zaštiťují, v řečtině znamená ´vláda lidu´. Referendu musí předcházet diskuse, lidé musí dostat informace. Relevantní a vyvážené informace, na jejichž základě se pak rozhodnou. Když se do EU vstupovalo, důvěra v lidi byla, a dnes není? Kdyby EU řídili zodpovědní lidé, a ne nikým nevolení úředníci, jako je pan Juncker a další, nemusela být EU v takové krizi, jaké je dnes,“ vysvětluje Černoch.

„Ten pán asi nepochopil, že se píše 21. století a už nemáme feudalismus. On sám kandiduje v přímé volbě na prezidenta – tam mu manipulace médií v jeho prospěch evidentně nevadí. Ano, lidé jsou ovlivňováni jak oficiální propagandou, tak i internetem. A já dokola opakuju, že k přímé demokracii jsou třeba dvě věci – nejen demokratický systém rozhodování a přímé odpovědnosti odpovědných, ale také objektivní informovanost, aby občan mohl kvalifikovaně rozhodovat – a tady máme opravdu stejně obrovské mezery jako v té demokracii, protože neexistuje vymahatelná odpovědnost médií za lži, polopravdy a manipulace. Dokud budou moci média a novináři beztrestně lhát a manipulovat, jako je tomu dosud, tak se ke skutečné demokracii nedopracujeme,“ upozorňuje předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Lidi potřebuje pouze k tomu, aby mu dali hlas a dál pak drželi ústa...

„Pan profesor se, bohudíky, projevil. Je to reprezentant elitářství, který žije ve skleníku, odtržen od běžných lidí. Ty potřebuje pouze k tomu, aby mu dali hlas a dál pak drželi ústa. Sečteno, podtrženo jsem spokojen, že odhalil svůj názor, a očekávám jeho další postoje,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Můj osobní pohled je, že v současné době neexistují důvody pro vypsání referenda o vystoupení ČR z EU. Naopak v současné době, kdy existují bezpečnostní hrozby, je důležité býti členem Evropské unie. To ovšem neznamená, že referendum nemůže být v budoucnu vypsáno. Mrzí mě, že stále není přijatý zákon o obecném referendu. Ne kvůli této možnosti, ale z důvodu naplnění ústavního pořádku. Protože právě participace občanů na rozhodovacím procesu je důležitou složkou demokratické společnosti a je součástí občanské společnosti,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Říkám, že úplně totéž by mohl pan Drahoš říci o jakýchkoli volbách, včetně prezidentských. Proč jde do přímé volby, když lidem nevěří? Mimochodem opravdu to řekl? Tomu se mi v jeho případě nechce věřit. Voliče by měl respektovat a to on přece jistě ví,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Jitka Chalánková.

„Souhlasím s popisem, proč ne referendum,“ reagoval na dotaz místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

Z Andersenova nahatého císaře padají i slipy

„Mne osobně pan profesor nemile překvapil i jinými nápady. Například tím, že by se vůbec nebránil rozmístění cizích armád NATO na našem území – a prý si dovede představit i důvody, jež by ho k tomu opravňovaly. Pokud jde o EU, řítí se do krize, z níž Brusel a ´elity´, kterým čte ze rtů, průchodné východisko nenabízí a ani to nemají v plánu. Dřív než se česká politická scéna zmátoží ke krokům, které by z toho vyvodily adekvátní závěry, nás možná nemile šokuje sama Evropská unie. Celá ta komedie s ´vícerychlostní Evropou´ totiž vůbec není o tom, že by si každý z členských států mohl vybírat, do kterých integračních kroků půjde – a kde si to s gustem odpustí. Řečeno ve zkratce jde totiž o to, že povinné bude vše, co nám nic dobrého nepřinese – a ´dobrovolné´ vlastně jen to, co je šito na míru pár mocnostem, vůči nimž máme být drženi na distanc chudých příbuzných. Oč méně uspokojivě na to reaguje česká exekutiva, tím spíš asi opravdu nezbude, než se zeptat na názor suveréna podle ústavy. Stavět se tomu na zadní je výsměchem demokracii samo o sobě. Pokud se tomu hledá alibi v tom, že by lidé brali rozum i odjinud, než z eurohujerských reprobeden, z Andersenova nahatého císaře padají i slipy,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

„Zkušenosti ukazují, že konat referenda k zásadním komplexním otázkám není odpovědné a ze strany politiků je to alibistické,“ míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Hlavně by měl být konečně projednán ještě v této sněmovně obecný zákon o referendu, který je dán ústavou přes 20 let, a pořád není. Přitom tato vláda ho má v programovém prohlášení a je reálná šance, že by prošel. Nač se použije a za jakých podmínek je věc druhá. Nemá cenu předbíhat, šířit zmatky, ale řešit to podstatné,“ uvedl místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Žijeme v paradoxní době, což je zároveň zábavné i smutné. Věda se rozvíjí nebývalým tempem, jedním z jejích nejsenzačnějších vynálezů je internet. Člověk, který se chce jako reprezentant vědy stát naším prezidentem, je přesvědčen, že tento vědecko-technický vynález slouží manipulaci lidí. Napadá mě jen jediné řešení. Dávejme méně peněz na rozvoj vědy, lidé pak budou méně manipulovatelní a kandidáti na prezidenta se pak nebudou tolik bát přiznat jim právo vyslovit svobodně svůj názor,“ říká europoslanec Jan Keller.

„Jsem zastáncem parlamentní zastupitelské demokracie, nikoliv referend, která mají být využita jen v zásadních otázkách dotýkajících se naší suverenity. To otázka členství v EU bezesporu je, ale jsem přesvědčen, ze neexistuje relevantní poptávka po tomto druhu referenda ve společnosti, neexistuje shoda politické většiny na jeho vypsáni, a proto je to spíše akademická diskuze. Nicméně je kouzelné, jak mnoho letitých zastánců referenda ho odmítá právě v tomto tématu, protože se bojí jeho výsledku. To je samozřejmě bezzásadovost zcela ukázková. Argumentovat tím, ze by občané mohli být zmanipulováni internetem samozřejmě nejde, to je pohrdání inteligencí lidí. Se stejným argumentem bychom mohli zrušit rovnou volby a politiky by nám jmenoval nějaký ústřední výbor vybrané evropské instituce,“ říká poslanec ODS Jan Skopeček.

„Pan Drahoš už při oznámení své kandidatury řekl, že se chce zaměřit na boj proti takzvanému populismu a takzvané xenofobii. Teď přidal další perlu. Vyslovil se proti základnímu instrumentu přímé demokracie. Je dobře, že dal včas najevo, kde bude hledat podporu – po pražských kavárnách. To by na druhé kolo volby stačit nemělo. Škoda, je to pěkný pán. Jenom by měl trochu dát na inteligenci voličstva,“ myslí si poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„Referendum v zásadních otázkách budoucnosti země je jistě správné. Ale my jsme se už jednou v referendu rozhodli! Vážím si všech, kteří nepodléhají momentálnímu populismu, a profesorovi Drahošovi děkuji, že jde do prezidentských voleb,“ uvedla europoslanykně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Tak zakážeme internet? Třeba v prezidentských volbách, aby neovlivňoval voliče?

„Nesouhlasím s referendem, situaci v EU je třeba řešit jinak. Změnou celého systému,“ říká senátor ODS Jiří Burian.

„Tak zakážeme internet? Třeba v prezidentských volbách, aby neovlivňoval voliče? Jsem stále činný novinář a vážím si svobody informací. P. S. Nebo ty prezidentské volby kvůli tomu nevypíšeme?“ reagoval pro ParlamentníListy.cz poslanec ANO Stanislav Berkovec.

Podle europoslance KDU-ČSL Tomáše Zdechovského referendum o vystoupení z EU není na programu dne. „Podle mě bychom se měli spíše z EU snažit získat maximum. Spolupráce států v rámci EU může a má pro nás řadu benefitů,“ dodal.

„Referendum je z mého pohledu velmi podstatnou součástí demokracie. Naše ústava referendum umožňuje jak na místní, krajské, tak i celonárodní úrovni. Pro místní i krajská referenda máme schválený zákon. Pro celostátní referendum tato právní norma stále chybí. V naší novodobé historii se sice již jedno celonárodní referendum konalo a to před vstupem ČR do EU. Pro možnost jeho konání byl přijat zvláštní jednorázový ústavní zákon, který umožnil uskutečnit toto referendum, ale neřešil konání celostátních referend obecně. To znamená, že v této chvíli nemáme žádný zákon, který by umožnil vyhlásit celostátní referendum, kromě již zmiňované možnosti schválení zvláštního ad hoc ústavního zákona. Z mého pohledu otázka celostátního referenda a nastavení podmínek k jeho konání, bude jedním z důležitých témat nadcházející volební kampaně do Poslanecké sněmovny,“ říká poslanec ANO Josef Hájek.

„Toto je klasické elitářské chování člověka dlouhodobě odtrženého od reality, žijícího ve svém sterilním vědeckém prostředí. Statistici totiž už dávno zjistili, že pokud je velmi velký vzorek dotázaných, bývá odpověď i na složitou otázku umírněná bez radikálních vybočení. Švýcaři to již dávno ví a ověřili v praxi. Pohrdání lidmi s nižším postavením, vzděláním nebo jiným názorem je předobrazem jeho budoucích kroků ve prospěch samozvané elity vyvolených. Pane Drahoš, zamyslete se,“ zlobí se poslanec KSČM Leo Luzar.

Pan profesor Drahoš je uvážlivý, rozumný a znalý člověk

„Je jenom dobře, že další z kandidátů na hlavu státu otevřeně říká své názory. Lidé by měli naslouchat. Jistě za to bude mnohými politiky kritizován. Ale pak doporučuji všem včetně médií juknout se na konkrétní hlasování ve sněmovně. Třeba právě při pokusech o zařazení návrhu zákona o referendu a tak dále. Kupodivu od slov k činům je pro mnohé kolegy stále tuze daleko. A o té hrstce, co sliby plnit chce, se zase raději nemluví. Náhoda, nebo účel?“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Pan profesor Drahoš je uvážlivý, rozumný a znalý člověk s přehledem o tom, co znamená chovat se ve veřejné sféře odpovědně. V hlavě má věci dlouhodobě srovnané. Jeho postoj mne nepřekvapuje a samozřejmě s ním souhlasím,“ říká poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Nejenže souhlasím s argumenty pana Drahoše, ale navíc Česká republika nemá rozumnou odpovídající alternativu ke členství v EU,“ říká senátor Zdeněk Nytra.

„Považuji za zajímavý začátek volební kampaně, když označíte občany snadno za manipulovatelné a zároveň žádat o jejich hlas. Já věřím občanům České republiky, že pokud jsou schopni hlasovat ve volbách, mohou zodpovědně hlasovat i v rámci referend,“ reagovala pro ParlamentníListy.cz europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Institut referenda nebudu zpochybňovat a budu vždy proti, aby zpochybňován byl. Avšak co se týká diskuse o referendu o vystoupení z Evropské unie, skutečně k němu nevidím žádný důvod. Ten by vznikl teprve v tom případě, že by protievropské strany získaly významnou politickou podporu ve volbách a ukázalo by se, že tato myšlenka v české společnosti nějakým způsobem reálně rezonuje. Počet příspěvků na sociálních sítích na toto téma není relevantním měřítkem,“ říká poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová.

Vybarvuje se… voličská lůza

„Souhlasím s tím, že referendum je mimo jiné velmi ovlivnitelné a s jeho použitím by se mělo šetřit,“ odpověděl poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Moudrá úvaha pana Drahoše bránící hloupému populismu,“ reagoval na dotaz poslanec ODS Petr Bendl.

„Pan Drahoš ukazuje, že názory lidé a demokracie ho vůbec nezajímají,“ míní poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Pan kandidát Drahoš, ale bohužel i mnoho dalších politiků, mají strach z demokracie a pravdy. Vytváří a hájí jen tu takzvanou svoji demokracii a svou pravdu. Pana Drahoše volit nebudu. Jasně nám řekl: ´pohrdám vámi´,“ reagoval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Žádné referendum nepovažuji za nebezpečné. Je to stejné, jako bych za nebezpečné považovala názory občanů, pokud by se neshodovaly s názory mými,“ reagovala poslankyně ANO Jana Lorencová.

„Zatím jsem moc nevěděl, co si mám o pomyslném kandidátu Drahošovi myslet. Dosud byl asi nejen pro mě člověkem bez názoru a je velmi dobře, že se začíná rychle projevovat a ´vybarvovat´. Další z těch, co se povyšuje nad ´voličskou lůzu´ a další zbytečný kandidát ... Čím více se jich odrovná hned na počátku, tím lépe. Vlastně by bylo naivní očekávat, že místo Schwarzenberga vytáhne ´šlechta´ někoho názorově jiného,“ říká poslanec Karel Fiedler.

Jen tak dál, pane Drahoši, Miloš Zeman si určitě již mne ruce

„K čemu jinému než k zásadním otázkám by referendum mělo být vypisováno?“ divil se Drahošovu vyjádření poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Jestli takovýmto způsobem přistupuje pan Drahoš ke své kandidatuře na prezidenta republiky, tedy s despektem k vůli občanů naší země, měl by si ještě dobře spočítat, zda má v této volbě vůbec nějakou šanci. Lidé jsou oprávněně hákliví na explicitní projevy elitářství, kdy se kdokoliv, zejména z řad nepolitických politiků, svým názorem nad ně nadřazuje a současně jejich většinový názor dehonestuje. Jen tak dál, pane Drahoši, Miloš Zeman si určitě již mne ruce,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

 „Je to názor pana Drahoše, zatím jeho názory žádnou váhu nemají. Tak se jimi nemá cenu zabývat,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Referendum a zvláště pak obecné je tím nejdemokratičtějším nástrojem, který lze využít. Cesta k přímé demokracii ale nevede přes tento jediný samospasitelný nástroj. Společnost k němu musí směřovat. Referendum o výstupu z EU je účelová záležitost několika nátlakových skupin a samozřejmě pokud vyjádří názor dostatečné množství občanů, pak je správně, aby bylo vypsáno. Pan Drahoš ale správně poznamenal, že žijeme v době, kdy pravda ještě nikdy v historii nebyla více relativizována než dnes. Informace na internetu, které jsou vydávány za pravdu, nemohou být základem pro rozhodování lidí v takto závazně věci, a přesto se tak děje. Ze lží a polopravd se stala norma a bohužel na tuto hru přistoupily i strany již dnes sedící v parlamentu, a to je nejen nebezpečné, ale i odporné,“ říká poslanec Petr Adam.

„Z čeho má strach? Z názoru lidí, kteří mají na fungování EU názor? To je přece demokracie, zeptat se veřejnosti. Jaképak ovlivňování? Koho a kým. Drahoš se ukazuje jako demokrat, když se mu to bude hodit. Takový kandidát na prezidenta můj hlas nedostane,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

Miloš Zeman: Referendum ano. Bohuslav Sobotka: Referendum nepřipustím

V Programovém prohlášení Sobotkovy vlády se píše: „Vláda bude prosazovat následující priority rozvoje České republiky: Vláda předloží ústavní zákon o obecném referendu, včetně referenda na základě lidové iniciativy, který umožní občanům rozhodovat přímo o zásadních otázkách fungování státu.“

Článek 21 Listiny základních práv a svobod říká: „Občané mají právo podílet se na správě veřejných věcí přímo nebo svobodnou volbou svých zástupců.“ Česká ústava referendum předpokládá ve svém čl. 2 odst. 2, který zní: „ústavní zákon může stanovit, kdy lid vykonává státní moc přímo.“ Zůstává tedy přímo na ústavním zákonu, zda zavede referendum obecně, nebo jen pro daný konkrétní případ, pro který bude vydán. Pro referendum o přistoupení České republiky k Evropské unii byl vydán speciální ad hoc ústavní zákon č. 515/2002 Sb.

Premiér Bohuslav Sobotka v únoru roku 2016 řekl, že pokud Britové odejdou z EU, stane se odchod z EU tématem v dalších zemích včetně ČR. Pokud by ČR vystoupila z EU, znamenalo by to podle Sobotky návrat do sféry Ruska. Jak informoval server iDnes.cz, Sobotka podle svých slov referendum o vystoupení nepřipustí. Prezident republiky Miloš Zeman řekl, že je proti vystoupení z EU, občané by podle něj ale měli mít právo se v referendu o tom svobodně vyjádřit a nikdo by jim to neměl zakazovat.

Tři pětiny obyvatel České republiky jsou nespokojené se členstvím v Evropské unii. V případě, že by se konalo referendum o vstupu do Unie, 62 procent obyvatel České republiky by hlasovalo proti. Podle zářijového průzkumu STEM z roku 2015 je se členstvím v EU spokojeno 39 procent obyvatel, tři pětiny jsou nespokojené. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …