Špatná zpráva pro EU. Nevypadá to dobře

25.02.2016 12:24

Poslední týdny strávil britský premiér David Cameron perným vyjednáváním s představiteli Evropské unie s cílem vymoci pro Velkou Británii některé výjimky a přesvědčit tak voliče, aby v referendu odmítli brexit. Aktuálně výsledky průzkumu však ukazují, že jeho reformní úsilí Britové příliš neoceňují.

Špatná zpráva pro EU. Nevypadá to dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Velké Británie David Cameron

V rámci průzkumu veřejného mínění společnosti YouGov, jehož výsledky publikoval deník The Express, bylo osloveno 3842 lidí a vyplývá z něj, že by Britové nyní hlasovali pro vystoupení své země z Evropské unie. Výsledek je ovšem nejtěsnější, jaký může být. Pro vystoupení z EU by hlasovalo 38 % a pro setrvání jen o jedno procento voličů méně. Premiér Cameron bude jistě znepokojen také názory respondentů na dohodu uzavřenou s Bruselem. Téměř polovina z nich si myslí, že jím sjednané výjimky v oblasti přistěhovalecké politiky nebudou mít na migraci žádný vliv.

Celých 35 % z oslovených respondentů potom vyjádřilo názor, že dohoda je od základu špatná. Naopak za výhodnou pro Velkou Británii považuje dohodu jen 26 % Britů. A aby toho nebylo málo, Cameronovi se rapidně snížila důvěryhodnost v očích voličů. Za nejdůvěryhodnějšího politika označilo v průzkumu 34 % oslovených Cameronova kolegu z Konzervativní strany a současného starostu Londýna Borise Johnsona. Pikantní na celé věci je, že právě Johnson před několika dny veřejně oznámil svoji podporu vystoupení Velké Británie z EU a postavil se tak proti svému stranickému šéfovi. 

Před novináři tak učinil navíc jen devět minut poté, co o tom přes SMS informoval Camerona, a příznivci brexitu tak rázem dostali vítanou posilu. Johnson je velmi oblíbený díky své excentrické povaze a přímočarosti. V porovnání s Cameronem působí uvolněněji a díky jeho podpoře akcie příznivců vystoupení země z EU značně zvýšily. Johnson však nehraje „pouze“ o vítězství v referendu, které šéf konzervativců stanovil na 23. června, ale také o svoji politickou budoucnost. Jak trefně napsal na svém twitteru konzervativní europoslanec David C. Bannerman, pokud dojde k brexitu, Johnson nahradí Camerona v čele konzervativců.

Současnému britskému premiérovi v každém případě dle výše zmíněného průzkumu vyjádřilo důvěru jen 29 % lidí, což je o pět procent méně než Johnsonovi, ale o sedm procent více než šéfovi euroskeptické strany UKIP Nigelu Farageovi. Podporu dle informací deníku The Telegraph ztrácí vzhledem k referendu o budoucnosti země v EU také ve vlastní straně. Jak uvádí komentátor tohoto deníku Asa Bennett, na začátku diskuse o referendu podporovala brexit maximálně jedna třetina konzervativních poslanců, ovšem nyní se hovoří již o polovině z nich. Očekává se, že vstupem Johnsona na scénu se jejich počet ještě zvýší.

Zveřejněné výsledky průzkumu deník The Express poměrně trefně doplnil grafikou, na které dává Johnson pomyslný direkt Cameronovi boxerskou rukavicí. Další, kdo se může Johnsonovým „majstrštykem“ cítit ohrožen, je konzervativec George Osborne. O současném ministru financí Cameronovy vlády se totiž dlouhodobě uvažuje jako o příštím šéfovi konzervativců. Nejmenované zdroje však nyní podle komentátora The Telegraph Bennetta hovoří o tom, že s tím, jak roste počet euroskeptiků ve straně, klesá jejich chuť zvolit si jej do svého čela. Osborne se totiž od začátku postavil na stranu premiéra Camerona a hodlá podporovat setrvání země v EU.

Deník The Telegraph v souvislosti s úvahami o budoucím šéfovi britských konzervativců zveřejnil vypsané sázky společnosti Ladbrokes, podle kterých má nyní největší šanci vést po Cameronovi konzervativce právě Boris Johnson (33 %). Až za ním s odstupem osmi procent následuje „korunní princ“ strany George Osborne a vedoucí trojici uzavírá současná ministryně vnitra Theresa May s jedenácti procenty. O výsledku budoucího souboje mezi Osbornem a Johnsonem může mnohé napovědět i nedávno realizovaný průzkum ConservativeHome mezi členy strany. Plných 71 % z nich se vyjádřilo pro vystoupení Velké Británie z Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…