Špatná zpráva pro odpůrce Vladimira Putina. Ruský prezident se prý udrží u moci ještě dlouho. Zde jsou důvody

16.09.2016 19:46

V Rusku každý dobře zná své místo. Státní televize se v režii Kremlu stará o to, aby opravdu každý věděl, kde je jeho místo. Když si uvědomíme tuto skutečnost, příliš nás nepřekvapí, že nadcházející parlamentní volby v Rusku moc nezmění. Vedoucí roli ve státě si uchová prezident Vladimir Putin, jenž podle novinářky Petry Procházkové předvedl dva geniální tahy, s jejichž pomocí se udrží u moci až do roku 2026. Možná propadl mýtu vlastní nesmrtelnosti.

Špatná zpráva pro odpůrce Vladimira Putina. Ruský prezident se prý udrží u moci ještě dlouho. Zde jsou důvody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Procházková

Zkušená novinářka Petra Procházková promluvila o nadcházejících parlamentních volbách v Rusku. „Myslím si, že skutečně se Kreml pokusí udělat z těchto voleb takové divadlo pro svět, ve kterém ukáže, že je Rusko demokratičtější, čistší, průhlednější. Kremlu by přitom mohlo být jedno, zda Jednotné Rusko získá 50, 40 či třeba 35 procent. ... Parlament nadále zůstane lokajskou komorou Kremlu,“ je přesvědčena novinářka, která o Rusku mnohé ví.

Putin nepřipravuje Rusko na svůj konec

Byla v Rusku např. v roce 2011 při posledních parlamentních volbách. Tehdejší opoziční protesty prý zaskočily i prezidenta Vladimira Putina  Ale prezidentu Putinovi se daří jedna věc. On je v jedné věci doslova geniální. On dokáže všechny neúspěchy, ať už vlastní nebo jiné, svalit na někoho jiného. Teď zrovna na EU a na Západ,“ pokračovala novinářka. A jak dlouho mu to Rusové ještě budou žrát,“ zeptala se okamžitě moderátorka. „Myslím si, že ještě chvíli ano. Stačí mu, když to vydrží do roku 2018, kdy jsou v Rusku další prezidentské volby,“ doplnila dáma.

Nikdo nepochybuje o tom, že ve volbách zvítězí Jednotné Rusko. Počítá s tím i Kreml, který plánuje, jaké zákony se přijmou za rok či za dva. Jako by už dopředu počítal s tím, že mu je parlament v poklidu schválí. „V Rusku je každý srozuměn se svou rolí,“ shrnula to Procházková. Podstatnou roli v mocenském soukolí hraje státní televize. Není to veřejnoprávní televize jako u nás, jde o státní televize kontrolované Kremlem, které pečují o soudržnost národa a setrvání lidí v jednom šiku za prezidentem.

Putin těží také z toho, že dokázal vrátit Rusům hrdost. „Ta devadesátá léta byla šokem pro ten národ. Pak přišel prezident Putin a řekl lidem, že my se sice nemáme tak dobře, ale máme jaderné zbraně, máme velkou armádu a dokážeme s ní dobývat nová území. A to je něco, co se ruským voličům líbí,“ zaznělo z úst novinářky.

Putin je také dobrý stratég, protože se postaral o to, aby fakticky zůstal nejmocnějším politikem v Ruské federaci od roku 2000 do roku 2026, což je z pohledu mnoha politiků naprosto neuvěřitelné. Jestli bych něco vytkla prezidentu Putinovi, tak to je to, že on tu zemi na svůj politický odchod vůbec nepřipravuje. ... A lidé mají strach, co bude, až on odejde. Jestli nepřijde ještě někdo horší. Obávám se, jestli nepropadl mýtu vlastní nesmrtelnosti,“ vyjádřila obavy dáma.

Nadávání na Západ je v módě

Před lety v Rusku Západ kritizovaly jen levicové strany, dnes to však dělají prakticky všechny relevantní strany. Antiamerikanismus je v ruské společnosti silný od dob krize na Ukrajině. „Rusové nadávají na Západ, ale nikdo nemá ruský telefon a nikdo nemá ruské auto, protože s tím nikam nedojede,“ popsala situaci Procházková. Ale nějak se to vysvětlit musí, takže Rusko se staví do role obhájce pravoslavných tradic proti zkaženému Západu.

V Putinově zájmu je oslabit spolupráci EU a USA a oslabit Evropskou unii jako celek. Rozhádaná EU je pro Rusko mnohem výhodnější. Putin prý dokáže dobře využívat různých rozporů uvnitř EU.

Není prý také bez zajímavosti, že téma Krymu už se v ruských médiích neobjevuje tak často jako dřív. Je to prý tím, že se tam moc nedaří. Lidé z Krymu doufali, že se budou mít mnohem dřív mnohem lépe, jenže se žádný zázrak nekonal. On se ani konat nemohl, když si uvědomíme, že s problémy bojuje celá ruská ekonomika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…