Špatné, pane Porošenko. Erik Best zhodnotil situaci kolem Kerče

29.11.2018 12:40

Ve svých dvou posledních příspěvcích na svém webu Fleet Sheet se novinář Erik Best zabývá jednak konfliktem Ukrajiny a Ruska v Azovském moři, a také svazky StB a jejich souvislostí s Andrejem Babišem. Srovnával Porošenkovy kroky s kauzou Novičok.

Špatné, pane Porošenko. Erik Best zhodnotil situaci kolem Kerče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Námořní střetnutí lodí Ukrajiny a Ruska srovnává Best s aférou Sergeje Skripala. „Aféra Skripal byla plná amatérismu na všech stranách, Britové ale věděli, co chtějí, a před své spojence předstoupili s přesvědčivou argumentací,“ tvrdí novinář. Dodal, že spojenci i přes nesrovnalosti Británii s její verzí podrželi.

Anketa

Který prezident České republiky byl prozatím nejlepší?

8%
7%
85%
hlasovalo: 25633 lidí

Oproti tomu staví situaci v Kerčském průlivu. A na jedné straně nestojí vláda premiérky Theresy Mayové nebo britské tajné služby, nýbrž „osamocený“ Petro Porošenko. „Jeho hlavním argumentem je, pokud si to rozeberete, že Vladimir Putin se rozhodl rozpoutat válku, která pomůže Porošenkovi vyhrát volby,“ popsal scénář Erik Best. A připomenul Porošenkovu výzvu z německého Bildu, aby členové NATO vyslali loďstvo do Azovského moře a zavedli další sankce. Podle Besta Porošenkovi spojenci mažou med kolem úst, nicméně válka není něco, do čeho by se hrnuli.

Z domácí politiky Erik Best připomenul, že když Miloš Zeman potřeboval ke konci roku 2013 zdůvodnit jmenování Andreje Babiše do Sobotkovy vlády i přesto, že Babiš neměl lustrační osvědčení, řekl v rozhovoru pro časopis Týden, že je k lustračnímu zákonu obecně velice skeptický a že pokud by to bylo aktuální, nevycházela by tato informace těsně před volbami. Zeman podle Besta také dodal, že Alojz Lorenc na začátku revoluce skartoval 15 tisíc svazků velkých ryb StB, takže ty, které zbývají jsou tedy malé ryby. A Babiš v ČT použil prý stejný argument jako důvod, proč nepodá demisi.

Erik Best si všímá načasování. Babišovo vyjádření přišlo v okamžiku, kdy ministr zahraničí Tomáš Petříček vysílal své zástupce do Moskvy, aby dojednali snížení počtu ruských diplomatů a aut v Praze, píše Best. A ptá se: „Proč ale Petříček míří tak nízko? Proč nehrát vabank a nepožádat Moskvu o kopie zničených spisů?“

Původní článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…