Specialistka na Rusko: Putin by nad Navalným vyhrál volby i férově, ale jistota je jistota

10.02.2017 11:31

Nad tím, že ruský opoziční předák Alexej Navalnyj dostal za údajnou korupci podmíněný trest, se v dnešních Lidových novinách zamýšlí jejich redaktorka a odbornice na Rusko Petra Procházková.

Specialistka na Rusko: Putin by nad Navalným vyhrál volby i férově, ale jistota je jistota
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Připomíná, že v roce 2018 se v Rusku mají konat volby do nejvyšší funkce. Ty by ale Navalnyj ani v případě superčestného boje nevyhrál, přiznává Procházková.

Navalnyj ovšem nebude mít ani možnost to zkusit. Tento týden ho totiž Leninský soud města Kirova odsoudil k pětileté podmínce, protože prý obelhal státní podnik Kirovles a připravil ho o pěknou sumičku peněz. Kandidovat takový odsouzenec nesmí. Tak praví ruský volební zákon, podotýká Procházková.

Podle ní by byl Navalnyj za mřížemi nebezpečnější než Navalnyj na svobodě. V Rusku jsou přece psanci, štvanci a mučedníci lidem litováni a milováni a přispívají k revolučním náladám více než stoupající ceny pečiva, píše Procházková.

Podle ní by Putinovo vítězství bylo opravdovějším a v zahraničí respektovanějším, kdyby byl Navalnyj připuštěn účastnit se prezidentského klání. „Jenže Putin se rozhodl neriskovat a vyhrát v sólovém závodě bez zbytečných nervů. Jistota je jistota,“ uzavírá Petra Procházková svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…