Spějeme k patu, ze kterého nevzejde silná vláda, domnívá se kandidát hnutí ANO

22.10.2013 7:55

"Každá strana je taková, jakého má předsedu a Andrej Babiš mě doposud v ničem nezklamal.“ ANO by podle jeho názoru mělo zůstat v opozici a poskytovat občanům pravdivý obraz toho, co se bude na politickém dvorečku dít. Přední kandidát hnutí v Pardubickém kraji a starosta obce Vítějeves Petr Havlíček stojí u zrodu ANO od počátku, a jak sám uvádí, aktivně se podílel i na volebním programu. Jak by ale vystihl ideje hnutí a vyvrátil obavy o jeho budoucnosti? S jakými cíli kandiduje? I na to odpovídal pro PL.

Spějeme k patu, ze kterého nevzejde silná vláda, domnívá se kandidát hnutí ANO
Foto: archiv starosty
Popisek: Petr Havlíček

Kandidujete z druhé pozice za hnutí ANO v Pardubickém kraji. S jakým cílem kandidujete a co by bylo vaším prvotním záměrem?

Tak to je otázka na hodně široké téma. Všechny oblasti, které v našem státě nefungují, jsou prioritní. Jako starosta budu usilovat o narovnání diskriminačního rozdělování rozpočtového určení daní, o vyrovnaný státní rozpočet, stát přece nemůže utrácet více, než vydělá. Dále o snížení administrativní a byrokratické zátěže na všech úrovních, zamezení lichvě, omezení pravomoci exekutorům, zavedení povinnosti výběru daní pro všechny subjekty, které mají podniky v ČR, snížení DPH, podporu učňovským oborům, vytvoření prostředí pro tvorbu nových pracovních míst formou investic do samofinancovatelných projektů, např. formou PPP projektů.  Zasadím se o decentralizaci dodávek a výroby elektrické energie, ale hlavně o zákon o státní službě, který v sobě musí mít prvky trestněprávní odpovědnosti bez výjimky pro každého, tedy od účetní až po prezidenta. Dále chci prosadit výrazné omezení hazardu, změnu ve financování škol, tak, aby kvalita našeho školství byla opět autoritou. A mnoho dalšího.

Proč jste se rozhodl kandidovat zrovna za Andreje Babiše? Čím Vás oslovil program strany a u jiných stran jste to postrádal?

Andreje Babiše znám zhruba tři roky a musím říct, že mě doposud v ničem nezklamal. Vážím si toho, že co řekne, tak také splní. V podstatě jsem byl u samého počátku zrodu politického hnutí ANO a na tvorbě programu jsem se v oblasti státní správy a místní samosprávy aktivně podílel.

Jak byste stručně charakterizoval hlavní ideje strany, kvůli kterým by měly stranu volit i občané? Přeci jen nové strany rostou letos jak houby po dešti.

Hlavním cílem politického hnutí ANO je náprava pokřivené ekonomiky, která je základem prosperity státu jako celku. Je třeba dát prostor poctivé lidské práci, která je hybnou silou společnosti, před nepoctivými spekulanty, zneužívajícími nedokonalý právní systém.   

Hovoří se také o krizi volebního a stranického systému. Souhlasíte? A co ji podle vás zapříčinilo?

Zdá se, že občané začínají mít dost stranických levopravých nesplněných slibů a hledají řešení, jak z tohoto marasmu ven. Politici si národ uměle dělí na tak zvanou pravici a levici, ale prosperita státu přece není o pravolevé ideologii, ale o ekonomice, a tou se jaksi politici nehodlají zodpovědně zabývat. Lžou, kradou a náš stát uvrhli do gigantického dluhu. Toto vše občané vnímají negativně a ptají se: Skutečně potřebujeme politické strany? Nebylo by lepší volit osobnosti namísto stranických papalášů, za kterými není vidět nic, jen nacvičená rétorika? 

Mnozí jsou zejména po zkušenosti z předchozího volebního období skeptičtí k novým stranám. Čím byste v případě ANO obavy vyvrátil? A jak se stavíte k prohlášení stran, které se již před volbami distancovaly od možné budoucí spolupráce s hnutím?

V ANO je celá řada osobností, za kterými je mnoho skutečných pozitivních výsledků ze všech oblastí lidského života. Nejvýraznější osobností je náš předseda Andrej Babiš. Žádná ze stávajících stran se takovým předsedou, který dává práci desítkám tisíc lidí a vytváří miliardové zisky, chlubit nemůže. Co se týká prohlášení ostatních parlamentních stran, že s ANO nepůjdou do koalice, je třeba vědět, že první odmítnutí spolupráce zaznělo z úst pana Babiše a teprve poté se ozvaly „potrefené husy“. Já to vnímám jako silácké řeči, které se po volbách rozplynou. Ale i tak si myslím, že spějeme k patu, ze kterého nevzejde silná vláda, ale zase to bude nějaký slepenec, se kterým se budou prosazovat dobré zákony jen těžko. Za sebe se domnívám, že by ANO mělo zůstat v opozici a poskytovat občanům pravdivý obraz toho, co se bude na politickém dvorečku dít. Ale vše to je o výsledku voleb. Může to být také vše jinak.

Je nějaká strana, se kterou i vy osobně předem vylučujete spolupráci? Proč? A prozradíte tak, s kým byste naopak případně preferoval koalici?

Každá strana je taková, jakého má předsedu a vzhledem k tomu, že většina stran má předsedy, kteří náš stát vedli do dluhové pasti, musely by se tyto strany těchto negativních osob zbavit. Nejsou to ale jen předsedové, ale všichni ti, kteří zastávali nějaký významný post v řízení státu. Rozhodující budou volby. Ty mohou v tomto ozdravnému procesu hodně napomoci. Pokud se to povede, může se otevřít prostor k vyjednávání. Za sebe zcela vylučuji jakoukoli koalici s komunisty, neboť zde je stálé nebezpečí realizace jejich nesmyslných levicových ideologií, které nemohou vést k prosperitě.

V současnosti působíte jako starosta malé obce v Pardubickém kraji, Vítějeves. Co tak považujte za svůj největší úspěch a domníváte se, že zkušenosti z komunální politiky uplatníte i ve sněmovně? Přeci jen komunální politika je více o lidech a máte vše tzv. z první ruky.

Jedenáctileté starostování se stalo mým koníčkem a je to hlavně o poctivosti, slušnosti a pracovitosti. Základem dobře fungující obce je také schopný personál a ten naše obec má. To, co naši obec vyzdvihuje nad ostatní obce, je vybavenost, technické zázemí a také vzhled. Dá se říct, že to, co máme my, nemají mnohá menší města, ale stále je i dost toho, co je třeba dobudovat a vylepšovat. Co se týká uplatnění vlastních zkušeností, mám jednu vekou výhodu - jsem neuvolněným starostou a současně jsem vlastníkem rodinné firmy s cca pětadvaceti zaměstnanci. Pohled z obou stran mně umožňuje lépe pochopit procesy ze strany státní správy, a čím více pronikám do tajů státního, mnohdy zcela kontraproduktivního, byrokratického systému, tím více mi je z toho špatně.

Máte nějaký vzkaz pro voliče?

Volič by se měl orientovat ve svém výběru volby hlavně tím, že se podívá na kandidáta ne z pohledu toho, co slibuje, ale toho, co ve svém praktickém životě dokázal. Zda je to čestný, pracovitý a spořádaný občan a zda jej jeho morální vlastnosti předurčují k tak zodpovědné funkci. Je třeba přihlédnout i k jeho profesním znalostem a zkušenostem, které ve funkci poslance bude potřebovat. Důležité je také zakroužkovat lidi, kteří zmíněnými vlastnostmi disponují, a tím vyřadit ty, kteří náš stát přivedli do stavu, v němž se nacházíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…