Šperky a kabelky Nagyové, Rittig a binec u Nečase. Čtěte více ke kanonádě dnešních informací

20.02.2014 17:26

Nejpropíranější osobou posledních hodin se v českých médiích stala Jana Nagyová, přestože hlavní pozornost vzbudilo její zadržení už před více než osmi měsíci. Oslovení odborníci to přičítají jednak tomu, že se lépe bojují staré bitvy, ale také tomu, že nejčtenější tuzemský seriózní deník začal vyzobávat atraktivní informace z předvánoční repliky Ivo Ištvana pro Ústavní soud.

Šperky a kabelky Nagyové, Rittig a binec u Nečase. Čtěte více ke kanonádě dnešních informací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Jako na povel se ve čtvrtečních novinách i v hlavních dnešních článcích serverů píše o bývalé ředitelce kabinetu premiéra Janě Nagyové, přitom ale v různých souvislostech. Jedni se soustřeďují na informace o luxusních věcech v hodnotě kolem 10 milionů, které loni v červnu našli vyšetřovatelé v jejím bytě. Pro druhé je zajímavé to, že tehdy utajovaná milenka Petra Nečase vyžadovala za zařízení schůzky s premiérem drahé dárky. Jiní zase věnují pozornost podezření policie, že Jana Nagyová předávala zprávy tajných služeb vlivnému lobbistovi Ivo Rittigovi.

Po více než osmi měsících od svého zadržení se Jana Nagyová stala atraktivním tématem pro veškerá média. „Trvalo to hodně dlouho, než se policie a později novináři mohli zorientovat. Ty poslední úvahy zřejmě vyplývají z toho, co se prosáklo po policejní akci v Pařížské ulici v Praze. Média vždy pracují tak, že na titulní strany a do hlavních materiálů dávají to, co je v tom období nejpřitažlivější, tedy kvůli čemu se noviny dají nejvíce prodat. A tady máte moc, policii, peníze, všechny atributy, o kterých je známo, že přitahují pozornost. Nic jiného bych v téhle shodě médií neviděl,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Karel Hvížďala.

Média živí vyzobávání z Ištvanovy repliky k Ústavnímu soudu

Šéfreportér týdeníku Euro Jan Hrbáček má pro jednotu médií ještě jedno vysvětlení. „Já to beru tak, že MF Dnes o tom píše, udává tón a všechna ostatní média to jenom překlápějí. Přitom MF Dnes si jen vyzobává z té repliky Ivo Ištvana k Ústavnímu soudu na podání jednoho z obviněných Ondreje Páleníka, o níž jsme informovali už před Vánocemi minulého roku. Dnes poprvé MF Dnes přiznává, že nám to ukradla,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Jan Hrbáček, že vyjádření olomouckého vrchního státního zástupce k ÚS zveřejnil týdeník Euro už před dvěma měsíci a teď se nejatraktivnějším bodům dostává pozornosti i v denících.

Jana Nagyová sotva může mít radost z citace odposlechů telefonických rozhovorů Romana Janouška s Tomášem Hrdličkou, kde zněly věty jako: „Ivo platil tu Janu, každý to věděl“ nebo „Nagyové kabelky, co si budeme říkat, že jo...“. Tehdejší pravá ruka premiéra a nyní už Nečasova manželka byla podle nich „motivována“ lobbistou Ivo Rittigem. „Ale takhle pohlíží veřejnost na paní Nagyovou už od loňského června, kdy to začalo praskat, padla vláda a paní Nagyovou sebrali a drželi ve vazbě,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský s tím, že tento cejch Janě Nagyové už asi nikdo nevymaže.

Nagyová s psí hlavou už je hra na jistotu

Podotýká, že se také mnohem lépe bojují staré bitvy – a tohle je už zatraceně stará bitva – než by se otevíraly bitvy nové. „Je to pohodlnější se tomu věnovat, když už má veřejnost na paní Nagyovou negativní názor, to už je hra na jistotu, protože paní Nagyová je ta černá vzadu a má psí hlavu. To už se dá bez rizika napsat cokoli. Spíš bych požadoval po médiích odpovědi na otázky, které nebyly zodpovězeny. Třeba kdo stál za vládou Mirka Topolánka nebo kdo stál ve skutečnosti za panem Dalíkem. Ale tohle jsou věci, které byly do různé míry zodpovězeny,“ upozorňuje Petr Žantovský.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Také Karel Hvížďala se domnívá, že informace o luxusních kabelkách Jany Nagyové nejsou ničím novým. „Já se v tom nevyznám, ale od několika žen jsem už dřív slyšel, že kabelky paní Nagyové měly velkou hodnotu. Takže o tom se evidentně vědělo. Z toho, co se teď objevuje, je proto důležitější sdělení o tom, jak se zacházelo s těmi tajnými materiály, s těmi svodkami BISky, které přicházely na premiérův úřad,“ poukazuje politický komentátor Karel Hvížďala.

Příběh vždycky potřebuje personifikaci, analýza je nudná

Přitom ale podotýká, že jde spíš o odpovědnost premiéra a Úřadu vlády než jenom Jany Nagyové, která na nakládání s tajnými materiály ani neměla prověrku. „To celé ukazuje na systémové selhání, a to je to nejvážnější. A paní Nagyová je jenom jedna z figur, které v tom hrají podstatnou roli. Ale pro média je zřejmě vděčnější soustředit se na tu dámu než složitě vysvětlovat to systémové selhání. Příběh vždycky potřebuje personifikaci. Analýza je nudná pro většinu lidí, proto to nakonec vypadá, že jde o paní Nagyovou, ale vlastně o ni nejde,“ míní Karel Hvížďala.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Celá kauza má i politickou rovinu, o níž nejotevřeněji pohovořil pro deník Blesk bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák, který působí v Nadačním fondu proti korupci, jenž zveřejnil klíčové informace vedoucí k obvinění Ivo Rittiga. „ODS ve finále nebyla samostatná politická strana. Byl to jakýsi subjekt, který umožňoval Rittigovi, ale i jiným, aby si dosazoval svoje lidi, kam potřeboval, a aby přes ně dělal ty kšefty, které potřeboval,“ prohlásil na adresu před rokem ještě nejsilnější vládní strany Karel Randák.

Místo o ODS by se média měla starat o jiné hráče, třeba z TOP 09

„Bylo by třeba také spravedlivě říci, kdo pískal, když skákal Stanislav Gross. Kdo pískal, když skákal Vladimír Špidla nebo Jiří Paroubek, abych jmenoval sociálnědemokratické premiéry. Také bych se ptal na to, jaká byla pozice pana Randáka v různých obdobích. Pro koho, proti komu a za jakých podmínek pracoval, nebo nepracoval. Informace pana Randáka pro mě nejsou vůbec relevantní v jakémkoli posuzování nějakých trvalejších skutečností,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Podle něj to jsou zájmové informace, a ty vždy mají nějaký důvod. Nebral by je proto za bernou minci a pokud média berou Karla Randáka jako hlavní zdroj, tak se prý chovají dost nezodpovědně. V tomto případě si ale nemyslí, že by Randákovy výroky o ODS mohly straně nějak uškodit. „ODS spáchala sebevraždu. Tak proč by ji teď chtěl někdo dorážet? Myslím, že by se teď všichni měli starat o úplně jiné hráče, kteří tu sebevraždu ještě nespáchali, třeba TOP 09. Těmi by se měla média zabývat,“ doporučuje Petr Žantovský.

Nagyová pohnala exšéfa rozvědky kvůli zveřejněné výplatě k soudu

Ani Karel Hvížďala se nedomnívá, že další informování o této kauze může občanským demokratům ublížit. „V tuto chvíli už to nemůže ODS víc uškodit. Ale takhle funguje polopodsvětí, že si vždy najde nějakou slabou figuru. Muže, který má rád blondýny, nebo ženu, která má ráda zlato. Tak se tam ten vliv dostává, takže na tom není nic výjimečného. Ale mohlo k tomu dojít nejen kvůli té slabé figuře v konstrukci, ale i proto, že ti politici – a nevíme, jakých všech stran – potřebovali do různých kampaní peníze, které nebyly oficiální. A za to pak museli těmhle lidem sloužit,“ vysvětluje Karel Hvížďala.

Zmíněné výroky Karla Randáka na adresu ODS nepřekvapují proto, že ho z vedení rozvědky odvolal ministr vnitra Ivan Langer hned po nástupu Topolánkovy vlády. „Karel Randák je médii často vyhledáván i proto, že pro nějaké ostřejší slovo nikdy nejde daleko. Navíc v této kauze nezapomínejme na to, že jde i o osobní spor. Bývalý šéf civilní rozvědky určitě nemůže zapomenout Janě Nagyové, že ho kvůli své zveřejněné výplatnici hnala k soudu,“ připomíná šéfreportér týdeníku Euro Jan Hrbáček kauzu přemrštěných odměn bývalé šéfky Nečasova kabinetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…