Spí spolu? Poslal jsem je někam. ,,Kauza Witowská” bere nečekaný směr

02.07.2020 7:25

Může vztah mezi Světlanou Witowskou a Petrem Kolářem odhalený deníkem Blesk ovlivňovat objektivitu zpravodajství? Na to se novináři nejčtenějšího média ptali radních ČT. Většina se zdržela komentářů. Radní Lipovská je odkázala na Českou televizi. Ale rozčílený byl člen RRTV Vadim Petrov. „Nezbláznili jsme se? Budeme zkoumat, jak moc se znají? Tykají si? Líbají se? Spí spolu? Co si v posteli říkají? Mluví Světlana o své práci? Říká jí Kolář svůj názor? Nemluví Světlana ze spaní? Dokáže si uhájit svoji veřejnoprávní čistotu?“ ptal se a dodal, že Blesk „poslal někam“.

Spí spolu? Poslal jsem je někam. ,,Kauza Witowská” bere nečekaný směr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Podle deníku Blesk.cz vzniká kvůli nepotvrzenému, ale ani nevyvrácenému vztahu mezi moderátorkou Světlanou Witowskou a diplomatem Petrem Kolářem podezření na střet zájmů ze strany moderátorky. K tomuto tématu se deník na názor otázal i radních ČT. René Kühn uvedl, že to je záležitost vedení zpravodajství a zatím dle něho není zjevný důvod se záležitostí zabývat. Martin Doktor ani Jiří Šlégr nechtěli situaci komentovat, Luboš Xaver Veselý řekl, že se soukromím jiných lidí nezabývá. „Paní Witowská je výborná moderátorka a co dělá mimo svoji práci, je mi jedno. Přeji jí, aby v lásce našla štěstí,“ dodal.

Anketa

Sledujete i letos seriál Chalupáři?

38%
62%
hlasovalo: 6550 lidí

Hana Lipovská své vyjádření pro Blesk poskytla na sociálních médiích, kde uvedla, že problematiku střetu zájmů upravuje článek 22.1 Kodexu ČT. „První otázkou je, zda pan Kolář spadá do, cituji, ‚bezprostředního lidského okruhu‘ paní Witowské v její roli ‚člověka podílejícího se na přípravě zprávy‘, jak vyplývá z mediálních zpráv. Druhou otázkou pak je, zda v takovém případě paní Witowská v souladu s Kodexem ČT oznámila tuto skutečnost svému nadřízenému,“ mínila Lipovská.

„Pokud ano, pak předpokládám, že o případném střetu zájmů nadřízený rozhodne v souladu se zákonem o České televizi tak, aby bylo zajištěno ‚poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů‘, a v souladu s Kodexem ČT tak, aby nevznikly důvodné pochyby o nestrannosti paní Witowské. Samotná Rada České televize, jejímž jsem členem, vydává podle Kodexu ČT doporučení pouze v případě pochybností o střetu zájmů generálního ředitele,“ upozornila Blesk, že toto nespadá do kompetence Rady ČT.

Tyto otázky tedy dle radní musí řešit šéfredaktor zpravodajství Petr Mrzena, popřípadě Zdeněk Šámal jako ředitel zpravodajství a sportu. „Výlučně na nich je, aby vyhodnotili, zda se případný střet zájmů paní moderátorky do její práce nepromítá, a výlučně oni nesou bezprostřední zodpovědnost za to, že práce paní Witowské je v takové kvalitě, aby nevznikly důvodné pochyby o její nestrannosti,“ uvedla Lipovská a doplnila: „Vzhledem k tomu, že paní Witowská tvrdí, že své nadřízené informovala, pak zjevně vyhodnotili vzniklou situaci jako bezproblémovou a ohrožení nestrannosti, objektivity a vyváženosti v práci paní moderátorky nepozorují.“

Ovšem s tím, že hodnocením zda a jak moc se údajný vztah promítá do objektivity zpravodajství by se mělo zabývat vedení televize, má problém člen RRTV Vadim Petrov. „Nezbláznili jsme se? Budeme zkoumat, jak moc se znají? Tykají si? Líbají se? Spí spolu? Co si v posteli říkají? Mluví Světlana o své práci? Říká jí Kolář svůj názor? Nemluví Světlana ze spaní? Dokáže si uhájit svoji veřejnoprávní čistotu?“ ptal se rozhořčeně.

„Proboha, není odsouzena k celibátu. A k názorovému už vůbec ne. Součástí kompetence radního je i prokázat schopnost posoudit, co je relevantní a co ne, televizi kritizovat, ale také se za ní postavit. Radní zastupují laickou veřejnost, to předpokládá při výkladu zákonů a kodexu především používat vlastní rozum,“ prohlásil a dodal, že se ho novináři ptali také. „Že neotiskli, když jsem je poslal někam, je jiná věc,“ doplnil Vadim Petrov.

Kdo ale podle Blesku hodlá potenciální střet zájmů řešit, je radní ČT Zdeněk Šarapatka. „Je to samozřejmě problém. Není to úplně tak, aby nad tím vedení ČT mohlo mávnout rukou. Využiji svého práva a vedení televize se na to zeptám,“ řekl deníku a srovnal situaci s tou, která nastala po provalení vztahu Alexandry Mynářové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…