Špičky Sněmovny a Senátu se dohodly na přijetí stykového zákona

22.01.2015 13:35

Vedení Sněmovny a Senátu se dohodla na tom, že chtějí do konce roku přijmout takzvaný stykový zákon, který by upravil detailní pravidla spolupráce obou parlamentních komor. Členové vedení Sněmovny a Senátu se na tom shodli na středeční společné večeři, která se uskutečnila v Senátu. ČTK to dnes řekl místopředseda Sněmovny Petr Gazdík.

Špičky Sněmovny a Senátu se dohodly na přijetí stykového zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: O návrhu rozpočtu se bude hlasovat co nejdříve

Zákon má odstranit některé nedostatky, které se během společné existence Sněmovny a Senátu objevily. "A skutečně naší ambicí je do konce roku to přijmout," řekl Gazdík s tím, že šlo o zásadní téma jednání. Potíže se podle něj ukázaly například v rámci předčasných voleb a rozpuštění Sněmovny v roce 2013 a v rámci přijímání zákonných opatření Senátu. "Tam byla celá řada otázek, na které nebyla jednoznačná odpověď," podotkl. 
    
Předsedové a místopředsedové obou komor vedli debatu i o změnách ústavy, zejména o tom, jak má vypadat harmonogram jejich projednávání. Poslanecké kluby nyní dostaly veškeré navržené změny a do měsíce se k nim mají vyjádřit. Předseda sněmovního podvýboru pro ústavu Jeroným Tejc minulý týden řekl, že politické strany se na změnách ústavy chtějí shodnout do konce března. V létě má pak konkrétní návrh dostat Sněmovna, která by ho mohla schválit do konce roku. Mezi diskutované změny ústavy patří návrhy na změnu pravomocí prezidenta, funkčního období ústavních soudců nebo zavedení klouzavého mandátu pro poslance. 
    
Poté, co se ve Sněmovně k navrhovaným změnám vyjádří i výbory a zástupci akademické sféry, obdrží návrhy Senát, který je také posoudí. 
    
Podle Gazdíka nastolili senátoři i otázku, zda by Senát neměl mít na projednání zákonů delší dobu než je nyní stanovených 30 dní. Senátoři si někdy stěžují, že mají na projednání zákonů málo času.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…