Špidla bude Sobotkovým šéfporadcem, do vlády nemíří

04.01.2014 6:16

Bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla přijal nabídku pravděpodobného příštího šéfa vlády Bohuslava Sobotky, aby se stal jeho šéfporadcem. Špidla, který byl v užším výběru kandidátů na ministra práce a sociálních věcí, tak nakonec ve vládě nebude, napsal server iDnes.cz s tím, že cesta do vlády se tak zřejmě otevřela radnímu z Vysočiny pro sociální a rodinnou politiku Petru Krčálovi.

Špidla bude Sobotkovým šéfporadcem, do vlády nemíří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

"Ano, je to tak. Chci využít jeho zkušeností bývalého eurokomisaře a bývalého předsedy vlády," řekl serveru iDnes.cz k budoucímu Špidlovu působení Sobotka. Špidla, který již před časem Ministerstvo práce a sociálních věcí vedl, po dnešní večerní schůzce se Sobotkou řekl, že vyjádření k personálním otázkám ponechává na Sobotkovi. Už dříve Špidla uvedl, že ví, kdo ministerstvo povede.

Krčál uvedl, že zatím nemá žádnou další konzultaci domluvenou. Pokud by se uskutečnila, musela by být podle něho do neděle, když v pondělí má být podepsána koaliční smlouva. "Musela by být, určitě ano," řekl Krčál ČTK k tomu, jestli si myslí, že je možné, že by ho Sobotka navrhl bez další osobní schůzky. Mluvil s ním prý asi týden před Vánoci o situaci v resortu Ministerstva práce a sociálních věcí.

Sobotka se včera sešel s pravděpodobným ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a hlavním kandidátem na zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, který je prý připraven se vedení resortu ujmout. S dvojicí dalších pravděpodobných ministrů - Lubomírem Zaorálkem (zahraničí) a Milanem Chovancem (vnitro) - se šéf největší parlamentní strany viděl již na ranním grémiu.

Za příštím premiérem včera zamířili i pravděpodobný budoucí ministr školství Marcel Chládek a senátor Jiří Dienstbier, který by měl být kandidátem na ministra pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti. Dienstbier uvedl, že obsah schůzky byl důvěrný.

Tentokrát se o výhradách k ministrům nemluvilo

"Co se týče personálních věcí, nemohu nic potvrdit ani vyvrátit. Ta informace přijde od pana předsedy Sobotky v momentě, který on zvolí, myslím, že to bude v pondělí po podpisu koaliční smlouvy," řekl novinářům Dienstbier. Nemá podle něho smysl mluvit o tom, zda by byla jeho případná nominace průchozí přes prezidenta Miloše Zemana. "Pokud tady nejsou ústavní nebo zákonné překážky, tak prezident nemůže bezdůvodně odmítnout jmenování. Samozřejmě otázka je, jestli vůbec jmenuje předsedu vlády, ale skoro už by bylo načase," podotkl Dienstbier.

Že se včera setkával s budoucími ministry, Sobotka nechtěl novinářům úplně potvrdit. "Sem přicházeli různí lidé, někteří z nich by mohli být členy nové vlády," uvedl jen. Odpoledne se v Lánech sešel s prezidentem Milošem Zemanem, kterému předal seznam kandidátů na ministry. Zda měl vůči některým Zeman výhrady, Sobotka ani prezident nesdělili. Již dříve přitom Zeman řekl, že by nesouhlasil s kandidátem hnutí ANO Martinem Stropnickým jako ministrem obrany, na kterého je stále navrhován. Zeman by mohl mít výhrady i vůči dalším kandidátům; kvůli dřívějším neshodám například se Špidlou či se Zaorálkem.

Špidla uvedl, že o takových věcech nepřemýšlí, protože předpokládá, že lidé v ústavní funkci se budou chovat v souladu s ní. "Tam nějaké řešení nějakých osobních záležitostí prostřednictvím funkce prezidenta rozhodně není součást ústavního slibu," řekl. Špidla prý nelituje toho, že před druhým kolem prezidentské volby Zemana nepodpořil, je to podle něho součástí historie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…