Špidla ke služebnímu zákonu: Úředníci musí naplňovat politické záměry vlády

06.08.2014 19:10

Šéf poradců premiéra Vladimír Špidla se v křesle hosta středečního Interview ČT24 vyjadřoval nejen k vnitrostranickému referendu ČSSD. To prý posílilo pozici premiéra Sobotky. Řeč byla také o služebním zákoně. Předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura před časem naznačil, že by se právě Špidla mohl stát prvním „superúředníkem“ státní služby. Podle Špidly se podaří najít nějakou kvalitní osobnost, která se této funkce ujme.

Špidla ke služebnímu zákonu: Úředníci musí naplňovat politické záměry vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Bývalý premiér, bývalý eurokomisař a dnes šéf poradců premiéra Bohuslava Sobotky (oba ČSSD) okomentoval tiskovou konferenci vedení sociální demokracie, které se v průběhu pořadu vyjádřilo k výsledkům hlasování ve vnitrostranickém referendu. Z více než dvaadvaceti tisíc členů ČSSD se v referendu vyjádřilo více než jedenáct tisíc straníků. Účast přesáhla dvaapadesát procent.

Ve straně převládl názor, že by se při sestavování kandidátek měli vyjadřovat všichni členové místních organizací. Stejně tak se straníci kladně vyjádřili k návrhu, aby 40% kandidátů na kandidátních listinách tvořili ženy. Kladně byla zodpovězena i třetí otázka, o zákazu kumulace funkcí. „Referendum zakázalo, že většina členů podporuje reformu strany,“ okomentoval výsledek Sobotka.  Následně vyzval všechny sympatizanty ČSSD, aby vstoupili do strany a pomohli ji měnit zevnitř.

V ČSSD vyniknou nové talenty

Špidla ve studiu ČT prohlásil, že je překvapen tím, že prošla i otázka ženských kvót na kandidátních listinách. Kladná odpověď v této věci ale byla poměrně těsná. Pro hlasovalo necelých dvaapadesát procent účastníků referenda. U ostatních dvou otázek byl rozdíl mezi odpověďmi ano a ne výrazně vyšší.

„To, co si myslím, že se výrazně změní, je sestavování kandidátek. ... K politickému vlivu se dostanou noví lidé, nové talenty,“ poznamenal Špidla. „Samozřejmě, že to posiluje pozici současného vedení,“ pokračoval v hodnocení výsledků Špidla. Sobotka, Dienstbier a další šli podle jeho názoru s kůží na trh, předvedli politickou odvahu a ukázali, že hodlají bojovat za to, co považují za správné.

Následně došlo právě na otázku služebního zákona. Služební zákon vznikl již v roce 2002, kdy byl Špidla premiérem a k odložení tohoto zákona prý jeho vláda sáhla kvůli rozsáhlým povodním z roku 2002, aby nebyl zbytečně zatěžován rozpočet. A pak už zákon odkládaly i další vlády. „Byla to chyba,“ poznamenal k odložení účinnosti tehdejšího zákona Špidla. Služební zákon podle jeho názoru stabilizuje skupinu lidí, kteří spravují tuto zemi, ale nevládnou. „Odborné těleso bude odstíněno od politického vedení,“ uvedl někdejší premiér. To ale podle něj nemění nic na tom, že úředníci musí naplňovat politické záměry vlády. Generálního ředitele státní služby se podle Špidly určitě podaří najít.

Jako šéf poradců premiéra také poznamenal, že být premiérem je natolik složité, že se týmu poradců zkrátka neobejde. I Špidla prý svým poradcům naslouchal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …