Špidla protestuje proti vyhazování bezdomovců z dopravních prostředků

29.07.2013 13:40

Pražský primátor Tomáš Hudeček přišel s nápadem, který měl vyřešit někdy obtěžující bezdomovce v městské hromadné dopravě. Jednoduše by byli z dopravních prostředků vykázáni. Na to si však stěžuje ČSSD. Podle ní tím Hudeček neřeší příčinu problému, pouze se přiklání k represi.

Špidla protestuje proti vyhazování bezdomovců z dopravních prostředků
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhla konference na téma aktivni stárnutí a mezigenerační solidarita v ČR

„Lidsky považuji za neakceptovatelné prostě ty lidi pouze vykázat z metra nebo tramvaje, aniž jim nabídneme možnost se někde ohřát nebo strávit v teple noc, kde by ostatní neobtěžovali,“ uvedl zastupitel za sociální demokracii Petr Dolínek.

„Aktuální přístup vyjádřený primátorem je příkladem dehumanizace, která lidem v extrémní nouzi nepřiznává lidská práva a v důsledku ani právo na život. Cesta do bezdomoví je velmi snadná. Cesta zpět vyžaduje velké a kvalifikované úsilí. Praha jako komunita má všechny předpoklady, aby toho byla schopna,“ přidává se k němu bývalý předseda ČSSD Vladimír Špidla.

Přitom problémy s bezdomovci jsou stále přítomné, nejpalčivější pak v zimě, kdy hrozí, že lidé bez domova umrznou. Pak se nejvíce uchylují do MHD, kam se chodí ohřát. „Dlouhodobé řešení město doposud nenalezlo, i když jich byla celá řada diskutována. Proto se primátor přiklání na stranu represe vůči bezdomovcům,“ míní Dolínek.

Podle obou sociálních demokratů se přitom Praha může vypořádat s problémem celkem účinně. Má totiž k dispozici koncepci, na níž se podíleli i odborníci a která se věnuje především prevenci. „Na realizaci koncepce jsou však vynakládány minimální prostředky. Velmi podceňována je také bytová politika a její sociální dopady,“ stojí v tiskové zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…