Špidlovo proroctví: Pokud se Zeman dostane na Hrad, ČSSD půjde do ...!

28.06.2013 8:42

Když v roce 2002 vyrazil tehdejší šéf sociálních demokratů Vladimír Špidla svým spolustraníkům dech zemitým výrokem "Pokud se Zeman dostane na Hrad, strana půjde do ...!", nikdo netušil, kolik je v tom jasnozřivosti. Nyní to šéfům Lidového domu může docházet v barvitých detailech, píše komentátor Hospodářských novin Jiří Leschtina.

Špidlovo proroctví: Pokud se Zeman dostane na Hrad, ČSSD půjde do ...!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok si připíjí s Vratislavem Mynářem

Nad pádem vlády by měl prý zoufat především předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Pokud budoucí volební lídři SPOZ, kteří začínají obsazovat vládu Jiřího Rusnoka, něco nepokazí, mohli by ve volbách sociálním demokratům pěkně zatopit a ubrat jim hlasy. "Pokud teď Zemanovi projde svévolná instalace Jiřího Rusnoka jako premiéra, kdo by se pozastavil nad tím, kdyby po volbách obešel šéfa ČSSD a jmenoval premiérem svého spojence Michala Haška?" ptá se komentátor.

Už jen existence Zemanovy vládní strany prý prohloubí rozkol mezi Haškem a Sobotkou a situaci přiostřuje Haškova spojenkyně Marie Benešová, která od Rusnoka přijala nabídku na post ministryně spravedlnosti. Celkově se prý daří Zemanově prodloužené ruce Rusnokovi namíchat úřednickou vládu chytře tak, aby byla schopná získat si oblibu. A ve vládním lesku by tak mohla růst i Zemanova strana.

ČSSD má možnost začít se na Zemanově vládě přihřívat a neútočit na SPOZ, postupovat v jakési tiché koalici. Jenže lidé kolem Zemana vždy byli nebezpeční manipulátoři, píše Leschtina. "Čím déle bude hradní kabinet existovat, tím budou zemanovci sílit a ČSSD podléhat rozkladu. A tak v zájmu přežití by se Hašek se Sobotkou prý měli spojit k hledání většiny pro rychlé ukončení Zemanova experimetu." Pokud to prý nedokážou, může se rychle vyplnit Špidlovo proroctví.

Pecina už plánuje druhou vládu

A že Rusnokova vláda jen tak skončit nemusí, píše server Česká pozice. Kabinet sice očekává, že ve sněmovně nedostane důvěru, ale budoucí ministr vnitra Martin Pecina už prý avizuje, že i druhý Zemanův pokus o sestavení vlády bude vypadat podobně. "Poslanci se asi nerozpustí. Jestli to neudělají, budeme mít dva pokusy, a pak si tam chlapci najmenují vládu ODS. Vidím to pro nás na těch pět šest měsíců," prohlásil Pecina pro Denik.cz.

Jeho vyjádření je podle serveru nutné brát vážně. Pecina nás připravuje na to, že až vláda nedostane důvěru sněmovny, bude vládnutím znovu pověřena. Tento stav může Zeman protahovat co možná nejdéle a vývoj posledních dnů mu prý hraje do karet.

Nebude spěchat

ODS a TOP 09 si chtějí vyčekat svůj pokus, protože napotřetí už je sestavováním vlády pověřen šéf sněmovny. Otázkou ale podle České pozice je, zda se toho dočkají. Zeman totiž s druhým pověřením k sestavení vlády nebude pravděpodobně pospíchat. "Vláda jeho přátel (kteří se nemusejí obtěžovat loajalitou k volebnímu programu, protože žádný nehájili, a musejí tedy být loajální jen a pouze Zemanovi) se tak klidně může na ministerstvech prosedět až do řádných voleb v květnu příštího roku," píše server.

Zemanovi se prý navíc daří na svou stranu obracet menší parlamentní strany (Věci veřejné a LIDEM), má potenciál přetáhnout některé poslance ČSSD a nikdo prý nemůže s jistotou říct, že se mu něco podobného nepovede i s některými jednotlivci z řad ODS nebo TOP 09, píše Česká pozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…