Spiknutí! Výbušná kniha o pokusu odstranit prezidenta je venku. Zeman dodal mrazivý vzkaz

16.04.2024 16:51

Světlo světa dnes spatřila kniha Spiknutí s podtitulem Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR, kterou sepsali reportér Parlamentních listů Radim Panenka a jeho kolega novinář Luboš Procházka. V publikaci popisují okolnosti pobytu tehdejšího prezidenta Zemana v Ústřední vojenské nemocnici po sněmovních volbách v roce 2021. Křest knihy proběhl v Arcibiskupském paláci, zúčastnila se jej kromě exprezidenta Zemana i herečka Jiřina Bohdalová.

Spiknutí! Výbušná kniha o pokusu odstranit prezidenta je venku. Zeman dodal mrazivý vzkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Představení knihy Spiknutí od Luboše Procházky a Radima Panenky

"Podzim 2021. Opozice vyhrála volby do Poslanecké sněmovny a chystá se převzít vládu. Těsně po volbách odjíždí do nemocnice tehdejší prezident republiky Miloš Zeman, který je s nastupující Fialovou garniturou od svého příchodu na Hrad v roce 2013 každodenně ‚na nože’. A rozbíhá se hra, která jí má splnit sen: Zbavit se Zemana. Zbavit ho pravomocí na základě tvrzení, že mu zdraví nedovoluje dále vykonávat úřad," píše se v anotaci knihy, která má být svědectvím o celém příběhu. Kromě samotného Zemana v knize hovoří on i další aktéři tehdejších událostí. 

"Já bych především oběma autorům chtěl poděkovat, hlubokou úctu a obdiv," řekl na křtu knihy Zeman. "Ocenil bych jejich práci trochu jiným způsobem než to budou oceňovat čtenáři této knihy. Z hlediska dlouhodobého pokládám tuto knihu za hlubokou analýzu politického hyenismu. A nejde jenom o případovou studii, která se týká mé osoby. Pokus zneužít dočasného zdravotního stavu se může odehrát nejen na té nejvyšší politické úrovni, ale může se odehrát na úrovni krajské, městské, dokonce i na úrovni politické strany, kde bude snaha zbavit se politického oponenta," dodal Zeman.

"Poselství vidím v tom, že se tomuto pokusu podařilo zabránit. Jako se o atomové bombě říká, že její největší tajemství spočívá v tom, že ji lze vyrobit, tak největší tajemství - a k tomu přispěla tato kniha - že politickému hyenismu je možné zabránit. A to je dobrá zpráva," řekl za potlesku Zeman.

Prezident Zeman byl v Ústřední vojenské nemocnici hospitalizován na podzim roku 2021 celkem 48 dní. Šéf Senátu Miloš Vystrčil v průběhu léčby oznámil, že podle sdělení nemocnice není Zeman ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Někteří zákonodárci začali následně uvažovat o možnosti převedení (alespoň dočasného) části pravomocí hlavy státu.

Zeman sám si na postu vedení nemocnice stěžoval v podnětu na sabotáž, jenž podal v polovině roku 2022, vrchní státní zástupci jej však zamítli. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A národ ty hyeny stále volí a ony jsou stále nabízeny k volbě, jako příklad morálních hodnot!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegusta , 16.04.2024 17:03:03

|  20 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …