Špína a spodina! Na závěr výročí srpna 68 se pohádali Jakub Janda a Jiří Ovčáček

22.08.2017 7:10

Mluvčí prezidenta Zemana a analytik Evropských hodnot Jakub Janda se každý po svém vyjádřili ke 49. výročí 21. srpna 1968, k invazi sovětských a dalších spřátelených vojsk do Československa. Bylo to ostré.

Špína a spodina! Na závěr výročí srpna 68 se pohádali Jakub Janda a Jiří Ovčáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček je prý smutný z toho, co vidí. Nelíbí se mu, že si „elity“ a média hlavního proudu uzurpovaly jediný správný výklad dějin. Tyto elity se podle Ovčáčka postaraly např. o to, aby 15. březen 1939 upadl v zapomnění.

„V posledních letech čelíme agresivnímu pokusu pražské kavárny, mainstreamových médií a politických neziskovkářů zprivatizovat si úhelné dějinné okamžiky a klíčové osobnosti,“ napsal Ovčáček na sociální síti Facebook.

Tito vykladači jedné pravdy podle Ovčáčka předkládají jediný „správný“ výklad dějin. Platí to u roku 1989, 1968 a 1939. Problém podle Ovčáčka je, že na březen 1939 se prý naše elity pokouší zapomenout.

Anketa

Jste pro vykoupení a zbourání prasečáku v Letech?

3%
97%
hlasovalo: 9278 lidí

„Svou aktivitou poškozují odkaz událostí i osobností, protože staví po vzoru předlistopadových vládců modly podobné nedotknutelnému ‚vítězství pracujícího lidu‘. A stejně jako těmto vládcům se i současným privatizátorům onen lid jaksi vytratil ze zřetele,“ pokračoval mluvčí. 

Bez aktivity lidí by přitom nedošlo ani k pohybům roku 1968, ani k sametové revoluci roku 1989, připomněl nakonec mluvčí.

Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty si ale všiml, že zatímco Ovčáček se ke 21. srpnu 1968 vyjádřil, sám prezident Zeman mlčel. „Miloš Zeman jako správný ruský kolaborant věnoval výročí invaze a dvacetileté okupace tichou vzpomínku,“ napsal analytik ironicky. Ovčáčka tím zvedl ze židle. „Morální špína a spodina promluvila,“ okomentoval Jandova slova hradní mluvčí. Janda mu však obratem vrátil úder. „Pan mluvčí to nepochopil. Pointa právě je, že nepromluvila,“ odepsal Janda.

Jiří Ovčáček doslova napsal:

V posledních letech čelíme agresivnímu pokusu Pražské kavárny, mainstreamových médií a politických neziskovkářů zprivatizovat si úhelné dějinné okamžiky a klíčové osobnosti.

Vykladači jediné pravdy si uzurpují výklad 21. srpna 1968, 17. listopadu 1989 nebo třeba Václava Havla. Neváhají sáhnout ke zneužití v současném politickému boji, ke kádrování, k osočování z neideovosti a z podrývání naší skutečnosti.

Svou aktivitou poškozují odkaz událostí i osobností, protože staví po vzoru předlistopadových vládců modly podobné nedotknutelnému "vítězství pracujícího lidu".

A stejně jako těmto vládcům se i současným privatizátorům onen lid jaksi vytratil ze zřetele.

Přitom právě lid vzdoroval v srpnu 1968 v ulicích, bez lidu by nebyla listopadová revoluce a bez tlaku lidu by nebyl Václav Havel prezidentem.

Zbývá dodat smutný fakt, že připomínka 15. března 1939 byla zmíněnými privatizátory určena k postupnému zapomnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…