Špinavé bruselské krysy. Macron a Tusk jako mafiáni. Britskému bulváru došla trpělivost s EU

22.09.2018 13:53

Mezi EU a Velkou Británii to jiskří. Britský tisk tvrdí, že britská premiérka byla evropskými lídry ponížena. Řada britských novinářů se kvůli tomu na EU velmi zlobí. Britská premiérka Theresa Mayová své evropské kolegy také nešetřila. Ale šéfredaktor serveru Britské listy Jan Čulík nabídl trochu jiný pohled na brexit.

Špinavé bruselské krysy. Macron a Tusk jako mafiáni. Britskému bulváru došla trpělivost s EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Britská premiérka Theresa Mayová se ve čtvrtek zúčastnila summitu EU, kde se pokoušela dohodnout s ostatními lídry sedmadvacítky na tom, jak bude vypadat odchod její země z EU. Britský tisk tvrdí, že Theresa Mayová byla na tomto jednání ponížena.

„Britská premiérka Theresa Mayová se na neformálním setkání v Salcburku dočkala ponížení a je nyní v defenzivě. V komentáři ke čtvrtečnímu jednání šéfů států a vlád evropské osmadvacítky to dnes uvedl levicový britský list The Guardian. Pravicový bulvární list The Sun označil evropské lídry za ‚špinavé krysy‘ a předsedu Evropské rady Donalda Tuska a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona vyobrazil jako dva mafiány. The Sun kritizoval i českého premiéra Andreje Babiše kvůli podpoře druhého referenda o brexitu,“ napsala k tomu ČTK.

Britská vláda ve víkendovém sídle premiérky v Chequers dohodla plán odchodu z EU, ale ostatní lídři evropských zemí ho odmítli. Nejedny britské noviny kvůli tomu nenechaly na EU nit suchou. Zazněl názor, že Britové mohou být tlačeni i k tomu, aby hlasovali o brexitu podruhé a tentokrát ‚správně‘. Mayová však po jednání předstoupila před občany a řekla, že žádné druhé hlasování prostě nebude. Jak již bylo naznačeno, o možnosti druhého referenda mluvil s Mayovou i český premiér Andrej Babiš, ale Mayová mu jasně řekla, že druhé referendum nebude.

Všm lídrům EU pak vzkázala, že Velká Británie přichází alespoň s nějakými návrhy, ale představitelé EU je odmítají bez toho, aniž by nabízely nějaké alternativy. A tak to prý nejde dělat. Dohoda musí být přijatelná pro obě strany. Pokud nebude dosaženo takové smlouvy, bude podle Mayové lepší nepřijímat dohodu vůbec žádnou.

Odmítá, aby její země zůstala součástí celní unie. Samotný brexit by tak vlastně ztratil smysl. Stejně tak by ráda dohodla nějakou měkčí hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Především obyvatelé Severního Irska a Skotska mají obavy z toho, co se stane s britskou ekonomikou po brexitu.

Šéfredaktor serveru Britské listy Jan Čulík k tomu doplnil, že Skotsko má už teď celou řadu problémů. Ví o tom své, protože ve Skotsku žije. Britská vláda se podle něj tak moc zabývá brexitem, že přehlíží další problémy země. „Možná nevíte, že od května nejezdilo v severní Anglii více než padesát procent železničních spojů, takže se lidé nejsou schopni dostat do práce,“ napsal Čulík. I on vidí jako problém, že zatím nebyla uzavřena dohoda mezi Velkou Brtánií a EU o Severním Irsku. Čulík z toho však nevíní evropskou sedmadvacítku, ale britskou premiérku Mayovou. A stěžuje si na to, že ve Velké Británii dnes není politická síla, která by se postavila proti brexitu.

„V Anglii v současnosti není žádná politická síla, která by se proti sebeničivému nesmyslu, jímž je brexit, dokázala postavit. Labouristická strana zcela nekompetentního extremisty Jeremyho Corbyna zastává pokrytecky obojaké stanovisko a nechce brexit otevřeně odmítnout či požadovat nové referendum – přestože z průzkumů nyní vyplývá, že kdyby to učinila, postaví se na její podporu více než půldruhého milionu lidí. Corbyn považuje Evropskou unii za kapitalistické spiknutí a chce v Británii budovat ‚socialismus v jediné zemi‘ – takže i on usiluje o brexit. Současnou mantrou Labouristické strany je, že ‚konzervativci ničí zemi naprosto nekompetentním vyjednávání o brexitu a zanedbáváním všeho ostatního‘ – což je pravda, ovšem labouristé požadují předčasné volby a o možnosti druhého referenda o brexitu bude Labouristická strana ‚teprve možná uvažovat‘,“ konstatoval Čulík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…