Spisovatelka Procházková žaluje Duku. Restituce jsou krádež

31.01.2012 22:17

Pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka čelí trestnímu oznámení. Kvůli přípravě zákona o navrácení církevního majetku ho podala spisovatelka Lenka Procházková. Duku podezírá ze spáchání trestného činu krádeže ve stadiu pokusu. Již před dvěma týdny kvůli chystaným církevním restitucím podala Procházková trestní oznámení také na premiéra Petra Nečase a členy jeho vlády.

Spisovatelka Procházková žaluje Duku. Restituce jsou krádež
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Procházková sdělila, že oznámení na hlavu české katolické církve předala dnes na Městském státním zastupitelství v Praze. Myslí si, že se Duka a další neznámí pachatelé mohli dopustit trestného činu tím, že se jako organizovaná skupina podíleli na přípravě návrhu zákona. Jejich záměrem přitom mohlo být docílení "převodu majetků z vlastnictví ČR do vlastnictví jiných právnických osob, čímž by České republice vznikla škoda velkého rozsahu".

Procházková není jediná

"Jsem přesvědčen o tom, že pan arcibiskup se k této věci nebude vyjadřovat," řekl mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.Procházková, někdejší signatářka Charty 77, je nositelkou Ceny Egona Hostovského. Jedná se již o její druhé trestní oznámení v této věci. "Přicházejí další trestní oznámení ve stejné věci, takže budeme všechna tato trestní oznámení postupovat společně na věcně a místně příslušné státní zastupitelství," uvedla mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová.

Nečasova vláda je podle Procházkové podezřelá ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti pří správě cizího majetku. Již dříve Procházková řekla, že stát chce vrátit církvím majetek, který jim nepatří. Církev podle ní lesy či polnosti nevlastnila, pouze je spravovala. Uvedla, že pochybuje o legálnosti vracení majetku.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …