Spisovatelka a feministka Nesvadbová: Poslední vlna bílého muže

23.08.2020 14:18

Spisovatelka Barbara Nesvadbová promluvila v rozhovoru pro DVtv.cz o generaci 55+. Podle jejích slov je to poslední vlna bílého muže. Jejich svět má jasný řád, odsuzují zaměstnané ženy, hledání víry i příliv uprchlíků.

Spisovatelka a feministka Nesvadbová: Poslední vlna bílého muže
Foto: reprofoto: DVtv
Popisek: Barbora Nesvadbová.

Anketa

Jste pro manželství homosexuálů?

5%
95%
hlasovalo: 11736 lidí

Nesvadbová se v rozhovoru vyjádřila také k otázce, co ženy neustále zas a znova vhání do vztahu s ženatými muži. Může v tom být i nějaký druh touhy po ponížení, po sebedestrukci? „A co do toho vhání muže? Ono, si myslím, že se často stane, že se muž zamiluje do vdané ženy a pak je z toho ex post nešťastný," poznamenala mimo jiné k tématu svých knih Nesvadbová. Inspiruje se totiž skutečnými příběhy.

Podle jejích slov do těchto vztahů může ženy vhánět láska. „Třeba prostě to nemusí být... Asi nikdo nejde do vztahu s tím, do jakéhokoliv, to můžete mít přece vztah s alkoholikem, můžete mít vztah s někým, kdo je úplně jako nejideálnější muž na světě, a stejně to nemusí fungovat, a nikdy nikdo přece nejde do vztahu na začátku s tím, že se chce přizabít," podotkla. Pokud do toho vztahu někdo takhle jde, je to podle jejích slov zvláštní způsob masochismu. Zároveň dodala, že žena si může takový vztah zakázat; může si takový vztah zakázat i muž, stejně jako jíst čokoládu a pít kafe, ale nedá se to takhle naprogramovat.

„Myslím si, že lidé se nezamilovávají a nepropadávají vztahům, třeba i vztahům deziluzorním, nebo vztahům, které můžou někomu ublížit, záměrně. Myslím si, že právě kouzlo lásky a kouzlo prostě blízkosti je v tom, že ani nevíme, jak vznikne,“ dodala. 

Následně pak Nesvadbová hovořila o tom, co se podle ní nyní ze světa vytrácí.

„Byla bych ta poslední, kdo by kritizoval,“ sdělila Nesvadbová, která se nyní v rámci psaní další knihy setkává s muži-lékaři, kterým je přes 50 let. „A já vůbec neříkám, že s nimi nějak extrémně souhlasím, protože jenom to, že tvrdím, že jsem feministkou, tak mám pocit, že to je v České republice takřka nadávka. Málokdo to vnímá jako rovnoprávnost, rovné příležitosti. Být feministkou má skutečně pejorativní charakter, to slovo. Nicméně když se bavím s těmito velice vzdělanými muži, tak ten jejich svět řád má. Oni vlastně odsuzují zálibu v jiném pohlaví, ať je to zaměstnaná žena, ať je to prostě hledání nějaké víry. Ale ať je to třeba i příliv uprchlíků. Skrz tu generaci těch 55+ jde taková... Podle mě je to poslední vlna bílého muže,“ sdělila Nesvadbová.

A sklouzlo se i k víře, kdy podle jejích slov je jakákoliv víra pro svět jednotlivce přínosná. „A dává vám nějaké jasné paradigma, odkud kam lze jít,“ uvedla. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …