Spisovatelka a provozovatelka kavárny v rozhlase promluvila o češství

17.05.2016 9:25

Česká spisovatelka a provozovatelka pražské kavárny Zenit Petra Hůlová se na serveru Českého rozhlasu Rozhlas.cz zamýšlí nad tím, co znamená pojem češství. „Nebojme se patosu: Česko je země mlékem a strdím oplývající. Voda hučí po lučinách… Kde domov můj? Tady. Pokloňme se vlajce. Bez mýtu to nejde,“ uvedla.

Spisovatelka a provozovatelka kavárny v rozhlase promluvila o češství
Foto: Herbert Slavík
Popisek: Pražský hrad

„Pokud si člověk položí otázku, co pro něj osobně znamená pojem češství, riskuje pád do žumpy sofistikované trapnosti. Trapnosti z trapné formulace trapné otázky, trapnosti z trapného pojmu jako takového. ‚Češství‘. Co to má bejt? Jsem snad idiot, nácek nebo podělanej xenofobní důchodce? Následuje panický úprk pryč od toho blbého nápadu. Jaká zas hloupost mi to vlezla na kebuli?“ ptá se a zároveň uvádí, abychom u sebe chvíli vydrželi. 

Původní text ZDE.

„Je česká identita jen synonymem idiocie zasmrádlého zpátečnictví, od kterého nám instinkty správně radí dát ruce pryč? Je to guláš z položek: husitská revoluce, Národní divadlo, Babička, pivo a Havel, kterými člověka opatlali, a fuj, nejde to smejt? Nebo je to uvnitř? Nádor předsudků a iluzí, který je třeba nelítostně vyříznout kudlou? A stát se tak eurobytostí, nebo rovnou planeťankou, jen toho času na adrese ČR? Haló? Je, nebo není nám to všechno šumák?“ ptá se. Podle ní češství irituje především figurami, jež si je uzurpují. Následně jmenuje nácka, zlostného xenofoba, Zemana, orosený půllitr, hokej opentlený hymnou. 

„Navrhuju: teď a tady se na ně prostě vykašleme. Na atributy, co jsou k smíchu, na persony, co češství zapřáhly do služeb nesnášenlivosti. Jak a proč jsme vůbec kdy mohli přistoupit na jejich definice toho, co je naše? Co nám má co nácek, xenofob a Zeman definovat povahu našich kořenů? Diktovat, jak jim rozumět? A kořeny máme, jeden každý z nás,“ dodává Hůlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…