Spisovatelka a režisérka Le Fay: Čechy ohrožuje Putin, ne Islámský stát

30.06.2015 10:36

Ruský prezident Vladimir Putin je pro Čechy mnohem větším nebezpečím, než Islámský stát. Na serveru Svobodné fórum to píše režisérka a spisovatelka Monika Le Fay.

Spisovatelka a režisérka Le Fay: Čechy ohrožuje Putin, ne Islámský stát
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Režisérka Monika Le Fay v pořadu ČT Události, komentáře

Přiznává, že Islámský stát sice představuje opravdu hrozivý a strašidelný fenomén a oprávněně vyvolává v lidech strach. „Je to něco, s čím jsme se dosud nejen nesetkali, ale ani jsme si to nedokázali dosud představit,“ připouští. Současně ale vybízí, „abychom si však udrželi rozumný pohled na věc“, že je prý nutné si uvědomovat „souvislosti i naší vlastní situaci“.

Není pravda, že všichni muslimové s IS souhlasí

A co si tedy máme uvědomovat? To, že Islámský stát představuje jen promile z celkového počtu muslimů, kterých je na celém světě odhadem kolem 1,6 miliardy. Podle Le Fay také není pravda, že všichni muslimové na celém světě se vůči Islámskému státu nevymezují nebo že s ním souhlasí.

To se nám prý snaží podsouvat „řada autorů v českých médiích a především na sociálních sítích“ uvedla. Podle ní aktivita lidí, „kteří zakládají hysterické skupiny na obranu před islámem“, šíří hromadou paniku a rozesílají poplašné zprávy, působí jako placená profesionální práce.

Podle velké části Čechů jsou všichni muslimové zarostlí fanatici

A stýská si na to, že podle mínění velké části Čechů jsou muslimové všichni stejní. „Zarostlí fanatici vyzbrojení kalašnikovy, kteří přepadávají a podřezávají všechny, kteří neumí nazpaměť korán,“ popisuje, jak si podle ní mnoho Čechů muslimy představuje.

Jedinou účinnou obranou proti tomu je dnes a denně zveřejňovat a poukazovat na muslimy, kteří se tomuto pokřivenému obrazu, který se na nás valí ze všech stran, vymykají.

Putin nás ohrožuje bezprostředně

Na závěr svého zamyšlení Le Fay píše, že nepřítelem, který nás ohrožuje bezprostředně, je Vladimir Putin. „Jeho okupační politika Krymu stála životy už několika tisíc nevinných lidí. Lidí, kteří žijí jen pár set kilometrů od nás, příbuzných a známých těch několika desítek tisíc Ukrajinců, kteří našli v Čechách a na Moravě nové domovy,“ tvrdí spisovatelka.

A považuje za zvláštní, že se většinová česká populace obává více muslimů, které třeba nikdy nespatřili na vlastní oči, než agresorů a okupantů, s nimiž máme své neblahé historické zkušenosti.

„Odvrácená strana muslimského světa jako by ztělesňovala všechno to, čeho se Češi bojí – a přitom nevidí břevno ve svém oku. Stálo by to za národní psychoanalýzu,“ uzavírá Le Fay své zamyšlení.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…