Splátky ukrajují českým rodinám třetinu příjmů měsíčně

18.05.2014 18:23

Splátka hypotéky ukrojí měsíčně průměrně téměř třetinu příjmu české domácnosti. Nejvyšší zatížení splátkou hypotečního úvěru vykazují domácnosti v Praze, které bance měsíčně pošlou téměř tři pětiny svých příjmů. Naproti tomu rodinám v Ústeckém kraji hypotéka vezme osminu příjmů. Vyplývá to z údajů společnosti Golem Finance, které zveřejnil Český statistický úřad.

Splátky ukrajují českým rodinám třetinu příjmů měsíčně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky sice hypotéky ukrajují z rozpočtů domácností významnou část, stále však méně než ve většině zemí západní Evropy. „Podíl výdajů na hypotéku na příjmech v Praze je mnohem bližší tomu, co známe ze zemí západní Evropy," uvedl.

Za minulý rok banky poskytly přes 92 tisíc hypotečních úvěrů

Podle ČSÚ je měsíční splátka pražských domácností vzhledem k půjčené částce dvakrát až třikrát vyšší než v ostatních krajích. Hypotéka se odvíjí od kupní ceny nemovitosti. U pražského bytu v roce 2012 činila přes 45.000 korun za metr čtvereční, zatímco například v Ústeckém kraji to bylo necelých 9.000 korun za metr čtvereční.

Za loňský rok banky v Česku poskytly občanům 92.600 hypotečních úvěrů za rekordních 149,3 miliardy korun, což byl téměř čtvrtinový nárůst. Podle odborníků k růstu přispěla nižší DPH na nákup nemovitosti, refinancování a rekordně nízké úrokové sazby. Loni v červnu průměrná úroková sazba činila 2,95 procenta, což bylo dlouhodobé minimum. To se letos v březnu ještě snížilo na 2,93 procenta.

Hatlapatka pro příští roky čeká postupné zvyšování úrokových sazeb. Domácnosti by proto měly být připraveny na to, že jim náklady po skončení fixace vzrostou.

Od počátku činnosti v polovině 90. let banky poskytly 589.274 hypotečních úvěrů za 1,16 bilionu korun. Občané získali zhruba 573.000 hypoték za 867 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …