Splňte naše sliby, vyzval Kalousek vládu

05.04.2016 14:07

Opoziční TOP 09 vyzvala vládu, aby dodržela pět let staré memorandum o zvyšování platů lékařů. Zdravotníci peníze potřebují, zdůraznil na dnešní tiskové konferenci bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger, který tehdy memorandum s Českou lékařskou komorou a Lékařským odborovým klubem podepsal. Odborový klub nedávno podal kvůli jeho splnění na Českou republiku žalobu.

Splňte naše sliby, vyzval Kalousek vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

„TOP 09 má za to, že sliby, byť možná nejsou právně vymahatelné, jsou pro vládu České republiky závazné,“ řekl předseda opoziční strany Miroslav Kalousek. Díky ekonomickému růstu podle něho nikdy nebylo v systému zdravotního pojištění tolik peněz jako nyní, a proto je nepřijatelné krátit zdravotníky ve slíbené a spravedlivé odměně.

Sobotkovo prohlášení považuje Kalousek za arogantní

„Prohlášení pana premiéra (Bohuslava Sobotky z ČSSD) o tom, že závazek není právně vymahatelný, pokládám za nesmírně arogantní, nepřijatelný a především nezodpovědný,“ prohlásil Kalousek.

V memorandu se někdejší vláda Petra Nečase (ODS) zaručila, že nejpozději k roku 2013 dosáhnou platy lékařů v nemocnicích 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy v zemi, a to podle kvalifikace, praxe a při maximálně osmi hodinách přesčasů týdně. Podle TOP 09 je statisticky prokazatelné, že se v letech 2010 až 2013 zvýšily platy lékařů o víc než pětinu. „Pokud by v roce 2013 nedošlo k pádu vlády, není pochyb o tom, že by naše vláda závazek dodržela,“ tvrdí Kalousek, jenž v ní byl ministrem financí.

Heger: Akce Děkujeme, odcházíme se může opakovat

Heger připustil, že se v souvislosti s memorandem příliš nepodařilo splnit podmínku zvyšování efektivity zdravotnictví. „Ale přesto si dodnes myslím, že zdravotníci tenkrát peníze potřebovali a že je potřebují i dnes,“ zdůraznil Heger.

Zdravotníky označil za ohrožený druh, když zvyšováním technologické náročnosti a společenských očekávání je ve zdravotnictví stále více práce a stále méně lidí. Sociální rozvrat, který podědila Nečasova vláda ve zdravotnictví ve formě akce Děkujeme, odcházíme, znovu může hrozit,“ varoval Heger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …