Spočítejte, kolik uprchlíků je třeba vyhodit z lodě… Výuka fyziky po Polsku. Český server dodal řešení

13.11.2015 21:36

V poslední době proběhlo médii několik zpráv z českého školství. Tuhle se paní učitelka převlékla do tradičního muslimského úboru, jinde žáci vytvořili soutěžní tým s hákovými kříži na pažích. V Polsku šel jeden místní kantor ještě o krok dál, když zadal svým žákům fyzikální úlohu. Měli totiž spočítat, kolik syrských běženců je třeba shodit z voru, aby se doplavil do Řecka. Informuje Echo24.cz.

Spočítejte, kolik uprchlíků je třeba vyhodit z lodě… Výuka fyziky po Polsku. Český server dodal řešení
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

„Čtyři uprchlíci ze Sýrie se snaží dostat do Řecka na voru o rozměrech 1 m x 2 m x 20 cm a hustotě 800 kg na metr krychlový. Spočítejte, kolik uprchlíků je třeba shodit do vody, aby se plavidlo s ostatními dostalo do cíle, když každý z nich váží 60 kg,“ zněla úloha, kterou měli vypracovat žáci gymnázia v polském Białystoku.

Místní učitel fyziky Grzegorz Nowik se totiž rozhodl žákům ozvláštnit výuku, a jelikož je podle něj nezajímá, zda se potopí kus dřeva či nikoliv, bylo třeba sáhnout k poutavějším a zajímavějším příkladům. Zároveň žáky upozornil, „že jde pouze o vtip“.

Jeho přístup k výuce se ale vedení školy nelíbil a Nowikovi hrozilo vyhazovem. „Pokud k něčemu podobnému dojde znovu, s učitelem ukončíme pracovní poměr,“ řekla zástupkyně školy a dodala, že se Nowik již omluvil.

Celý text zde

Kontroverzní úloha se na veřejnost málem nedostala, matka jednoho ze žáků však uveřejnila její zadání na Facebooku. „Bohužel je to pravé. Takovou úlohu nadiktoval žákům učitel na státní škole v Białystoku. Nevím, co bych k tomu řekla...,“ napsala pod fotografii úlohy.

Kritikům vadí „především načasování jeho úlohy“. Důvodem je skutečnost, že na moři mezi Tureckem a Řeckem zemřelo v posledních měsících mnoho lidí. Podle Amnesty International jde přinejmenším o 454 mrtvých.

Echo24 následně pro zajímavost dodává řešení úlohy. Vor uveze pouhých 80 kg, tudíž aby se dostal do Řecka, tři ze čtyř uprchlíků by museli do vody. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…