Spojené státy podnikly další letecké údery proti IS v Sýrii

27.09.2014 13:41

Spojené státy v noci na dnešek podnikly nové letecké údery proti radikálnímu hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii. S odvoláním na nejmenovaného představitele americké obrany to uvedla agentura AFP. Podle tohoto zdroje jsou operace v Sýrii již „téměř nepřetržité". Další média informovala, že údery se rozšířily i do dalších oblastí.

Spojené státy podnikly další letecké údery proti IS v Sýrii
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

„V Sýrii probíhají americké letecké operace," řekl představitel, který si přál zůstat v anonymitě. Počet úderů, jejich cíle ani případnou účast jiného státu neupřesnil. V kampani proti IS v Sýrii Američanům pomáhá pět arabských spojenců - Jordánsko, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Katar a Bahrajn.

Podle zpravodajské stanice BBC byli terčem nových úderů bojovníci IS, kteří již několik dní obléhají a chtějí dobýt strategické syrské město Ajn al-Arab (známé pod kurdským názvem Kobani) u hranice s Tureckem. Letouny spojenců podle BBC létaly v oblasti od pátečního večera a výbuchy střel bylo slyšet ještě dnes ráno. Z oblasti již uprchlo do Turecka asi 140.000 civilistů.

Spojené státy s pomocí Francie od minulého týdne útočí také na pozice IS v Iráku

Ozbrojenci se toto kurdské město snaží dobýt již týden, zatím obsadili desítky vesnic v jeho okolí. Zpravodaj BBC uvedl, že Kurdové jsou za letecké údery vděčni, ale není jisté, zda jim pomohou město ubránit.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Londýně uvedla, že letecké údery dnes v Sýrii pokračovaly proti pozicím IS poprvé i v provincii Homs v centrální části země. Poprvé prý byly útoky vedeny i proti cílům v oblastech Dajr az-Zaur, Halab a Rakka, kde sídlí vedení IS. SOHR podle agentury AFP poznamenala, že cíle úderů byly daleko od pozic syrských vládních sil prezidenta Bašára Asada.

Údery, které Spojené státy podnikly už v noci na pátek, zasáhly v Sýrii základny a pozice islamistů v okolí města Majadín ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur u hranic s Irákem.

Spojené státy s pomocí Francie od minulého týdne útočí také na pozice IS v Iráku. V pátek se k nim přidaly svými bojovými letouny i Británie, Belgie a Dánsko.

Islámský stát vyzval nedávno své přívržence ve světě, aby útočili na občany a území členů této západní koalice. Vlnu pobouření pak v minulých dnech vyvolala vražda francouzského turisty, kterého islamisté unesli na severu Alžírska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…