Spojené státy už prý ani nedokáží fungovat jinak, než ve válce. Profesor se rozepsal o vlivu armády a vymytých mozcích lidí

12.06.2015 21:03

Americký armádní plukovník a profesor Gregory Deddis se na serveru Nationalinterest.org rozepsal o tom, jak se Spojené státy řítí do válečné záhuby, pokud se sebou něco neudělají. Pokračující militarizace společnosti a příkop, jenž se prohlubuje mezi armádou a civilisty, prý pro USA nevěstí nic dobrého.

Spojené státy už prý ani nedokáží fungovat jinak, než ve válce. Profesor se rozepsal o vlivu armády a vymytých mozcích lidí
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

„Američané mají strach ze ztráty nadřazenosti nad ostatními národy, který jim vštěpuje vládnoucí elita země. Pokud USA nezastaví paranoidní militarizaci, může to mít negativní vliv na duševní zdraví národa,“ tvrdí americký armádní plukovník a profesor Gregory Deddis. Kořeny problému je prý třeba hledat už na konci druhé světové války, odkdy jsou všichni Američané přesvědčováni, že jim hrozí zničení buď od Sovětského svazu, nebo z jiné země či organizace.

Po rozpadu Sovětského svazu USA skutečně dosáhly postavení jediné supervelmoci, ale to v Američanech jen posílilo paranoidní obavy z toho, že je ten či onen subjekt o jejich nadvládu připraví. I proto uskutečňují útoky v různých částech světa. Válka také Američany ujišťuje, že zůstávají mocností. Dokonce už to zašlo tak daleko, že se lidé bojí více míru než války. Navíc se prý prohlubuje propast mezi civilními občany a armádou. Vojáci se stále častěji chápou jako elita, jako něco víc, a to společnosti jako celku neprospívá.

Text v anglickém jazyce naleznete zde

V textu se objeví i odkaz na známý film Clinta Eastwooda Americký sniper, který v lidech utvrzuje pocit, že Američané v Iráku bojovali proti barbarům a svou službou vlasti chránili lidi doma. Možná se projevuje i pocit, že ve válce krystalizují vůdci, kteří následně napomohou dalšímu rozvoji státu.

Jenže podle autora to jsou nebezpečné představy. „Musíme skončit s přizpůsobováním neustálé militarizaci, která má vliv na duševní zdraví našeho národa.  A co je nejdůležitější, musíme se přestat tolik bát,“ varoval Deddis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…