Spojenectví dvou slušných středových stran musí potěšit každého slušného člověka, chválil lidovec Pithart. A pak udeřil kvůli uprchlíkům

27.03.2017 19:39

Zuzana Tvarůžková přivítala v pondělním Interview na ČT24 někdejšího předsedu vlády a předsedu senátu Petra Pitharta. Ten si posteskl nad tím, jak se Češi staví k EU. Uznal ovšem také, že si za to mohou bruselští politici tak trochu sami. Silnou kritiku si vysloužil především předseda Evropské komise z Lucemburska Jean-Claude Juncker. Nakonec konstatoval, že věří v sílu slušných lidí.

Spojenectví dvou slušných středových stran musí potěšit každého slušného člověka, chválil lidovec Pithart. A pak udeřil kvůli uprchlíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

Sedmadvacet evropských lídrů oznámilo na summitu v Římě, že se EU musí změnit, ale současně musí zůstat jednotná. Petra Pitharta prý český postoj k Unii znepokojuje.

„Mě to znepokojuje. Nemyslím tím ani tak vládu, ale spíš veřejné mínění, které je ovšem třeba respektovat. Naše důvěra k EU je asi tak na třetině. Jsou to naše zkušenosti se světem, s Evropou a s velmocemi. My jsme si vsugerovali, že jsme chudáci, že nám každej ubližuje, což je velmi problematická mentalita. A pak nám samozřejmě nepomáhá vyjadřování některých našich politiků,“ začal posmutněle Pithart.

Když se lidí zeptáte na EU, dozvíte se, že přijímáme jen velmi špatné směrnice. „Ale EU je celá ta sedmadvacítka. Je to 27 lídrů EU, jsou to politici, jsou to i naši politici. To je ta EU... A když my tam nic nepřineseme, žádný nápad, žádnou iniciativu, tak se nesmíme divit,“ kroutil hlavou host.

Náš zvláštní přístup k EU se projevil např. při uprchlické krizi. „My jsme tomu vůbec neporozuměli, té situaci. Ty kvóty, to byl velmi neobratný pokus o volání o pomoc. Někoho napadlo, že to spočítá, což byla blbost. Ale my jsme neslyšeli to volání o pomoc, o solidaritu, my jsme jen říkali nikdy, nikdy a nikdy. To se nám povedlo svým způsobem. Ale oni si to budou všichni pamatovat, budou si pamatovat, jak jsme se zachovali, když bylo zle,“ varoval Pithart.

Tenhle člověk má uzdravit EU, kroutil hlavou Pithart

Uznal však, že EU si může za svou pověst tak trochu i sama. Stačí se podívat, kteří politici ji reprezentují. „Já se tak snažím, abych si zamapatoval aspoň jednu myšlenku ‚evropské ministryně zahraničí‘ Mogherini, a nic. Ona vlastně nic neřekla. A předsedou je Juncker? To je politik, který má velmi problematickou minulost. To je člověk, který jako ministr zahraničí Lucemburska otevřel cestu k daňovému ráji. A tenhle politik má udělat v EU pořádek?“ podivoval se Pithart.

„Tenhle člověk nás má vést k nějaké poctivé ekonomice, když fandí daňovým rájům? Co to je? To zase budeme čekat, až tomuhle politikovi skončí funkční období? Já být poslancem Evropského parlamentu, tak na to pořád upozorňuji, a ono by se něco stalo. Tohohle by si lidé všimli. Ale čeho si mají všímat teď? Teď jen odvracejí zraky a EU nedůvěřují,“ posteskl si Pithart.

Tihle lidé dnes reprezentují EU navenek, ale těmi opravdu důležitými politiky je těch 27 lídrů EU. To oni musejí rozhodnout, o čem se bude v EU jednat. Podle hosta je třeba rozdělit témata na důležitá, méně podstatná a absolutně nepodstatná. „Evropa např. řeší otázky bezpečnosti a najednou vám přijde nějaká směrnice o vysavačích,“ dal příklad Pithart.   

Musíme zkrotit globalizaci

Česká vláda sice tvrdí, že chce být v pevném jádru EU. A co pro to děláme? „Já si myslím, že nic. Když tam vidíte ty naše některé představitele, jak bloumají po chodbách mezi kolegy, kteří si povídají, tak si říkám, jestli ti naši lídři dovedou s těmi kolegy mluvit i jinak než jen přes tlumočníky. Protože pokud umějí odprezentovat jen to, co si předem připravili, a to přes tlumočníky, tak to je málo.“

Slabina střední Evropy se podle Pitharta ukázala i v Polsku. Tato země chtěla zablokovat znovuzvolení Donalda Tuska do pozice předsedy Evropské rady. „Když projdete středoškolskou výukou o EU, tak víte, že v těch orgánech EU Polák přestává být primárně Polák, Čech není primárně Čech, ale mluví za celou EU. Ti Poláci si mysleli, že Tusk je hlavně jejich člověk a oni ho mohou odvolat, jako kdyby to bylo v polském Sejmu,“ zkritizoval Pithart polské politiky s poukazem na polskou dolní komoru parlamentu.

„Naši politici bohužel nedokážou občanům vysvětlit, proč je pro nás EU dobrá. Pořád se mi zdá, že ta současná garnitura to neumí. Negativní vliv ve společnosti mají také některé globalizační jevy. A my musíme umět globalizaci zkrotit, jinak se budou některé rozdíly mezi lidmi prohlubovat. Mluvím o lidech, kteří nic špatného neudělali, ale nedokážou z těch výhod globalizace těžit,“ zastal se části voličů Pithart.

Kandidovat v sedmasedmdesáti je nezodpovědné

Nakonec věnoval pár slov i domácí politické situaci. Podle Pitharta je dobře, že se zrodila předvolební dvojkoalice KDU-ČSL a STAN. „Já pořád spoléhám na soudnost lidí. Tady se najednou dvě slušné strany kolem středu dávají dohromady. To přece musí u slušného člověka vyvolat pozornost a on to bude sledovat,“ věřil host.

Interview ukončil tím, že definitivně odmítl svou možnou prezidentskou kandidaturu. „Nemládneme a já musím poslouchat své tělo. V sedmasedmdesáti ne. Já jsem dnes strávil hodinu na rehabilitacích. To by bylo nezodpovědné, sorry,“ uzavřel rozhovor Pithart.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…