Spojení TOP 09 a Babišova ANO? Ano, je to možné

18.04.2014 7:01

Do komunálních voleb sice zbývá ještě zhruba půl roku, v nejsledovanějším městě země se prý ale již nyní plánuje koalice, která by mohla radnici ovládnout. Podle Lidových novin v Praze intenzivně probíhají námluvy mezi lídry kandidátek hnutí ANO a TOP 09.

Spojení TOP 09 a Babišova ANO? Ano, je to možné
Foto: red
Popisek: Primátor Hudeček rozdával v centru Prahy na Štědrý den rybí polévku

Doposud podle deníku bylo v hlavním městě „sázkou na jistotu“ spojenectví ODS a ČSSD, ať už v jakékoliv formě. Nyní se však někdejší „velké koalici“ rýsuje vážný protipól ve spojenectví vítěze minulých voleb a strany, která aktuálně ovládá žebříčky preferencí.

Hnutí ANO vysílá do voleb primátora z let 1998-2002 (ještě v barvách ODS) Jana Kasla. Úspěšný šéf radnice je považován za papírového favorita voleb, průzkumy mu podle Lidových novin přisuzují 23 procent. O pouhých pět procent méně pak má získat TOP 09, která v metropoli vyhrála minulé volby a nyní na radnici vládne pod vedením Tomáše Hudečka.

Spojenectví obou stran vypadá logicky z důvodu názorových podobností, které prý hnutí Andreje Babiše ukázal i interní průzkum. Navíc oba subjekty sbližuje i vztah jejich lídrů, kteří spolu již nyní spolupracují. Když se současný primátor stal radním, angažoval Kasla, povoláním architekta, jako experta na strategický plán hlavního města.

Silný tandem by navíc mohl doplnit třetí subjekt v podobě „trojkoalice“, sdružující pro letošní volby tři menší strany. Kromě zelených a lidovců je jeho součástí i hnutí Starostů, které na celorepublikové úrovni spolupracuje právě s TOP 09. Hlavním organizátorem spojenectví má být starostenský poslanec Stanislav Polčák, který má mít osobně blízko ke Kaslovi.

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …