Spojeným státům zvoní hrana. Tato země má prý pomalu nakročeno k vážnému problému

24.04.2015 18:44

Analytik ze společnosti Stratfor Mark Fleming-Williams upozorňuje, že neotřesitelné postavení, které si Spojené státy udržovaly v posledních desetiletích coby nejsilnější „mezinárodní měnová instituce“, se začíná otřásat. Především v důsledku založení Asijské banky pro investice do infrastruktury (AIIB).

Spojeným státům zvoní hrana. Tato země má prý pomalu nakročeno k vážnému problému
Foto: repro youtube, tan
Popisek: 44. prezident Spojených států amerických Barack Obama

„Spojené státy se obávají nárůstu vlivu Číny, proto své spojence od vstupu do AIIB odrazovaly. Debakl je pro Washington o to větší, že až na Japonsko jeho přání nikdo z významných spojenců nevyslyšel,“ konstatuje Fleming-Williams. Číně se podařilo v důsledku hospodářských reforem nastartovaných v roce 1978 nashromáždit obrovský finanční fond ve výši 3,8 bilionu dolarů. „Nyní se Čína snaží přecházet od modelu spoření a investic ke spotřebě. Jinými slovy, Čína usiluje o to, stát se příštími Spojenými státy,“ píše americký analytik.

Čína má obrovské finanční prostředky a rozjela spoustu regionálních programů. Americký Kongres se v posledních pěti letech neshodl na tom, jestli by měla Čína získat v Mezinárodním měnovém fondu větší hlasovací práva, která by reflektovala její ekonomický vliv. Proto se podle Fleminga-Williamse raději rozhodla vytvořit vlastní bankovní instituci s mezinárodním přesahem, místo aby se snažila posílit svůj vliv v existující Asijské rozvojové bance. A tak vznikla AIIB. Státy, které se k AIIB připojily, si tak zajistily efektivní přístup k obrovskému čínskému trhu. Jedni z klíčových spojenců Spojených států, Austrálie a Velká Británie, si spočítali, že se jim vyplatí riskovat nesouhlas Washingtonu. To je skutečně signál napovídající, že by mohl být současný status quo ohrožen.

Původní nezkrácenou verzi v angličtině máte k dispozici ZDE

Obrovský čínský trh se vyrovnal tomu americkému a čínská měna jüan rovněž udělala v posledních dvou letech značný pokrok. Posunula se ze čtrnácté nejpoužívanější měny v mezinárodním platebním styku na pátou příčku. Přesto má jüan zatím stále jen 2,2% podíl na mezinárodních platbách, zatímco v případě amerického dolaru je to 44,6 %. Nevýhodou jüanu je také fakt, že není zcela konvertibilní, což je přitom jeden z hlavních požadavků na případnou rezervní měnu. Spojené státy také nadále těží z toho, že kontrolují hlavní námořní trasy ve světových oceánech. Mají tedy nejvyšší rozhodovací pravomoci nad globálním obchodem.

I přes rostoucí vliv Číny a založení AIIB se zatím nezdá, že by mohl být současný stav v nejbližší době narušen. Okolnosti, které určují ekonomickou dominanci jednoho státu či říše, musejí být uplatňovány po delší dobu, aby mohlo být dosaženo nějaké převratné změny. To samé předcházelo vzestupu Spojených států, a naopak oslabení Velké Británie po druhé světové válce. Čína prošla v posledních třech dekádách významnou proměnou, ale přesto to zatím nestačí na to, aby byly vážněji narušeny pilíře, na kterých byla vybudována hegemonie Spojených států.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…