Spojí Biden Ameriku? Pehe na ČT rozjel teorii. Klíč je v jedné věci

21.01.2021 20:19

Politolog Jiří Pehe z New York University of Prague věří, že se novému americkému prezidentovi může podařit být prezidentem všech Američanů. Bude to ale podle něj hodně záležet na postoji republikánských kongresmanů a senátorů. V zahraniční politice Pehe předpovídá opětovné zapojení Spojených států v mezinárodních organizacích, které Biden mnohokrát deklaroval.

Spojí Biden Ameriku? Pehe na ČT rozjel teorii. Klíč je v jedné věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

„Biden zdůraznil v několika svých projevech včetně inauguračního, že chce být prezidentem všech Američanů. On to zdůrazňoval i během volební kampaně, ale příliš to nepomohlo a nakonec došlo k tomu neslavnému útoku na Kapitol. Bude tedy záležet nejen na výzvách Joea Bidena, ale také na ochotě ostatní aktérů ve Spojených státech, konkrétně na republikánských kongresmanech a senátorech,“ řekl Pehe v České televizi.

Sjednocení Ameriky totiž podle něj těžko proběhne, pokud to bude jednostranná záležitost, která bude vycházet od vládnoucích demokratů. „Joe Biden ale už desítky let působí v politice jako jakýsi smiřovač a člověk, který byl schopen vyjednat mnohé kompromisy. Po tom útoku na Kapitol si celá řada republikánů uvědomila, že je potřeba spolupracovat. Pokud by totiž dál trvala ta ostrá polarizace politiky, tak se Amerika těžko zhojí,“ předpovídal Pehe.

Podle něj se ale již objevily náznaky, že se podaří hluboký příkop mezi oběma tábory zasypat. „Jedním z příkladů, že někteří republikáni začínají politicky přicházet ke smyslům, k nějakému prozření, je fakt, že dvanáct republikánských kongresmanů podepsalo dopis, ve kterém deklarují ochotu spolupracovat s Bidenem na řešení těch nejpalčivějších problémů Spojených států. Navíc mezi nimi byli i někteří, kteří původně hlasovali proti certifikaci volebních výsledků,“ řekl Pehe, že u republikánů dochází pomalu k názorovému obratu.

Od Trumpa Pehe očekává velmi kritické reakce na činy nového prezidenta. „Ale je na druhou stranu nejisté, v jaké intenzitě to bude probíhat, protože Trump ztratil ty svoje hlavní platformy, zejména Twitter. Pokud se tam nevrátí, tak bude jen těžko schopen komentovat Bidenovy kroky a jeho rozhodnutí. Navíc teď Trump bude čelit celé řadě žalob, se kterými státní zástupci čekali až na moment, kdy odejde z úřadu,“ predikoval Pehe a dodává, že také bude záležet na tom, jak dopadne řízení o impeachmentu.

Zahraniční politika Joea Bidena se podle politologa bude vracet k multilateralistickému přístupu, kdy se Spojené státy vrátí do celé řady těch mezinárodních organizací, z nichž odešly. „Pokud jde o klíčové oblasti, ve kterých Donald Trump měl i nějaké úspěchy jako Střední východ, tak tam podle mě bude ta politika podrobena pečlivé analýze, protože by byla škoda bořit něco, co se povedlo navzdory tomu, že to byla zásluha Trumpa,“ řekl Pehe.

„Stejně tak si myslím, že ve vztazích s Čínou se Biden nebude pouštět do žádných radikálních kroků, že mu bude docela vyhovovat ta současná situace, kdy Trump uvalil na Čínu v určitých oblastech cla, a bude to využívat jako nástroj politického vyjednávání,“ uzavřel politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…