Společně přivezli do ČR irácké imigranty, teď po sobě házejí špínu

22.10.2016 9:46

Nadační fond Generace 21, který na ministerstvu vnitra před rokem prosadil program na přesídlení 153 iráckých křesťanů, má další problém. Projekt skončil tak špatně, že snad ani slovo fiasko k popisu situace nestačí. Teď se do Generace 21 obul její někdejší spolupracovník Salman Hasan, Iráčan, jenž konvertoval od islámu ke křesťanství. Fond si to však nenechává líbit.

Společně přivezli do ČR irácké imigranty, teď po sobě házejí špínu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Město Dahúk

Do České republiky mělo z Iráku přijet na 153 křesťanů, kteří jsou ve své zemi pronásledováni Islámským státem nebo jim je jinak znemožňováno žít v klidu. Do Česka dorazilo na 89 uprchlíků, jenže většina z nich buď utekla do Německa, nebo se dokonce začali vracet zpět do Iráku. V tuto chvíli žije v Česku 34 iráckých křesťanů.

„S novými obviněními včera přišel Iráčan Salman Hasan. Původně muslim, který konvertoval ke křesťanství, vzal si za ženu Češku a dnes káže v křesťanských komunitách o násilném charakteru islámu a netoleranci muslimů,“ píší sobotní Lidové noviny.

Iráčan je s Generací 21 na nože

Čeho se Hasanovo obvinění týká? Vyčetl Generaci 21, že žadatele o azyl špatně informuje a následně vyškrtává lidi ze seznamu osob, kterým se má dostat pomoci. Své o tom podle všeho ví Saad Ghánim, který se chtěl do Česka dostat i se svou dcerou. Na první pokus se mu to však nepodařilo, protože ho Generace 21 vyškrtla ze seznamu prověřených lidí, kterým se mělo dostat pomoci. Organizace to odůvodňuje tím, že Saad nepodstoupil lékařskou prohlídku. Iráčan to přiznává, jenže také dodává, že mu v Generaci 21 řekli, že na tuto zdravotní prohlídku chodit nemusí.

„Mé jméno figurovalo na seznamu uprchlíků, kteří měli přijet do Česka. Ale Generace 21 z neznámého důvodu víza pro mě a pro moji dceru zrušila. Všem tvrdili, že jsem si to na poslední chvíli rozmyslel. To ale není pravda,“ prohlásil Ghánim. V tuto chvíli je Ghánim v České republice na turistické vízum, to mu však za pár dní vyprší.

Nadační fond toto tvrzení odmítá. Ghánim prý měl stejné informace jako každý další žadatel a bylo jen na něm, jak se k tomu postaví.

Hasan lhal! Ne, to oni lžou!

Není bez zajímavosti, že se Salmanem Hasanem měla Generace 21 problémy i v minulosti. Měl kontakty v kurdském Irbílu a díky své ženě Kateřině mohl komunikovat i s českou stranou. „Jenže se ukázalo, že pan Hasan tomu všemu chce šéfovat, několikrát se projevil jako lhář. Spolupráci jsme proto přerušili, už nás s ním nic nepojí,“ řekl před časem LN Dan Drápal, kazatel Křesťanských společenství, který stál za projektem záchrany 153 Iráčanů. Hasan měl např. dopsat na seznam k přesídlení i svého bratra, aniž by byl důkladně prověřen.

Irácký křesťan, jenž býval muslimem, tvrdí, že lidé z Generace 21 neříkají pravdu. Generaci 21 však uškodil tím, že vystupoval na akcích Martina Konvičky, čímž od spolupráce s organizací odradil další partnery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…