Společnost chce od Prahy 6 odkoupit dluhopisy v hodnotě 156 milionů

27.09.2013 14:58

Praha 6 dostala nabídku na prodej cenných papírů společnosti Via Chem Group, které mají hodnotu 156 milionů korun. Obchodník s cennými papíry Cyrrus městské části nabídl, že je odkoupí za polovinu ceny. Radnice by ale s prodejem musela souhlasit do pátku. Vedení městské části to odmítlo, řekla ČTK starostka Prahy 6 Marie Kousalíková (ODS).

Společnost chce od Prahy 6 odkoupit dluhopisy v hodnotě 156 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starostka Prahy 6 Marie Kousalíková

Radnici dluhopisy zůstaly po investování ve společnosti Key Investments, která je od loňského podzimu v konkurzu. Key Investments spravovala nebo spravuje prostředky městským částem Praha 6, 10 a 13. Radnice firmě dohromady svěřily stovky milionů korun.

Společnost Cyrrus by dluhopisy odkoupila. Praha 6 by se ale musela rychle vyjádřit

Dluhopisy Via Chem Group jsou splatné k 1. říjnu. Radnice zatím nemá informace, zda je firma skutečně splatí. "Snažila jsem se je oslovit, slíbili odpověď do konce týdne. Zatím jsem ji ale nedostala," řekla Kousalíková. Dalším postupem v této záležitosti se má zabývat mimořádné zastupitelstvo městské části, které je svoláno na příští pátek.

Vedení Prahy 6 dostala nabídku od firmy Cyrrus, že společnost dluhopisy koupí za polovinu nominální hodnoty. Smlouva by musela být podepsána do pátku 27. září a celý obchod dokončen do pondělí. Tedy den předtím, než mají být dluhopisy splatné.

Radní Kousalíková nabídku Cyrrusu odmítá. Chce jednat přímo s klientem společnosti

Cyrrus chce podle ředitele Jiřího Běhala koupit dluhopisy pro svého klienta, napsal server iDnes.cz. Jméno klienta a další podrobnosti nabídky ředitel říct odmítl.

Kousalíková takový obchod odmítla. Nabídka podle ní přišla pouze e-mailem a ve stanovených lhůtách radnice dluhopisy ze zákonných důvodů prodat nemůže. Zástupce firmy starostka vyzvala, aby jí předala kontakt na klienta, pro kterého by dluhopisy Cyrrus kupoval. Radnice by pak raději jednala přímo s ním.

Key Investments je od loňského podzimu v konkurzu. Návrh na insolvenci na sebe koncem června podala sama s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam. Společnost Key Investments, dříve SI Asset Management, vznikla v roce 1999. Do povědomí veřejnosti se dostala v roce 2007 kvůli zapojení do akciových obchodů bývalého premiéra za ČSSD Stanislava Grosse. Své peníze jí svěřil také někdejší ministr průmyslu za ODS Martin Kocourek. Tři bývalí členové představenstva jsou obviněni z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…