Společností cloumají emoce, hrozí fašizace. V ČT si proto sedli Jefim Fištejn a Jan Jandourek a varovali národ před Zemanem a Ruskem

08.02.2016 23:03

Především na otázce uprchlické krize se ukazuje, že českou společností cloumají emoce. Dají se zvládnout? O tom v pondělních Událostech, komentářích České televize debatovali sociolog a publicista Jan Jandourek a komentátor Jefim Fištejn. Fištejn ocenil fakt, že se česká média nepohybují takřka ode zdi ke zdi, jako se to stalo v Německu. Jandourek spojil odpor proti uprchlíkům s prezidentem Milošem Zemanem.

Společností cloumají emoce, hrozí fašizace. V ČT si proto sedli Jefim Fištejn a Jan Jandourek a varovali národ před Zemanem a Ruskem
Foto: Archiv
Popisek: Jefim Fištejn

„V české společnosti možná přituhuje, ale nemyslím si, že přituhuje na mediální scéně. Média odrážejí stav společnosti poměrně přesně a nedochází k velkým výkyvům, tak jako se to dělo v Německu,“ zahájil publicista Fištejn. Zpočátku německá média vítala uprchlíky stejně jako většina občanů. Dnes píší v mnoha případech varovné texty. Takto mohutný obrat jsme prý v Česku rozhodně nezažili.

„Německá média jsou až příliš korektní, a to kvůli vlastní historické zkušenosti. Německá média v jednu chvíli nepsala to, co by pošramotilo ideální obraz uprchlíka, vzdělaného uprchlíka prchajícího před válkou. Nepopisovala krizi v celé její šíři,“ shrnul svůj náhled Fištejn.  

Pokud jde o vztah k Rusku, působí prý u nás velmi aktivní prokremelská média, ale pokud jde o islám, nemáme tu žádné proislámské agentury. Jestliže nám něco schází v uprchlické krizi, je to schopnost zachovat při životě společenský dialog. Bez dialogu se jen budou prohlubovat již tak nebezpečné společenské příkopy.

Podle Jandourka je jasné, že je česká společnost rozdělená na dvě poloviny a následně se to projevuje v různých bodech. Bylo to dobře patrné na prezidentské volbě, dnes na uprchlické krizi a tak podobně. „Voliči pana prezidenta budou pocházet ze skupin spíše odpůrců migrace,“ dal příklad sociolog.  

Slabina dnešních dnů spočívá v tom, že se novináři často vyjadřují ve zkratkách, žádá si to rychle plynoucí doba. Toto zjednodušování problémů představuje zkrátka problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…