Spolkový sněm schválil zákony, které od listopadu zrychlí azylové řízení

15.10.2015 15:26

Německý spolkový sněm dnes schválil zákony, které mají zjednodušit a zrychlit azylové řízení. Mimo jiné znamenají, že občané Albánie, Kosova a Černé Hory přijdou o šanci získat v Německu azyl. Balíček zákonů v pátek projedná Spolková rada (horní komora parlamentu), v níž zasedají zástupci německých zemí; také v tomto případě se očekává schválení nové právní úpravy. Zákony by měly začít platit na začátku listopadu.

Spolkový sněm schválil zákony, které od listopadu zrychlí azylové řízení
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Schválené zákony zařazují Albánii, Kosovo a Černou Horu na seznam bezpečných zemí, na kterém už jsou i všechny ostatní balkánské země. Pokud občané zemí z tohoto seznamu požádají v Německu o azyl, úřady je automaticky odmítají a je možné je rychleji vracet zpět. Podle představ německé vlády by současné rozšíření seznamu mělo uvolnit ruce úřadům, aby se mohly více věnovat lidem, kteří prchají před válkou. Albánci jsou po Syřanech druhou nejpočetnější skupinou letošních žadatelů o azyl v Německu.

Zákony také snižují podporu vyplácenou migrantům

Balíček zákonů také umožňuje v některých případech snížit podporu, kterou Německo běžencům vyplácí. U lidí, jež do země právě přišli, by navíc finanční podporu měly nahradit věcné dávky. Zákony rovněž mají zrychlit proceduru vypovězení odmítnutých žadatelů o azyl.

V debatě, která schválení zákonů předcházela, ministr vnitra Thomas de Maiziére uvedl, že vláda nebude zveřejňovat nové odhady, kolik běženců do země přijde. „Každé nové číslo je zneužito. U nás k tomu, aby vyvolalo obavy. Směrem ven slouží k tomu, aby se dalším lidem namluvilo, že je Německo pozvalo, což samozřejmě není pravda,“ řekl de Maiziére. „Máme spoustu práce s lidmi, kteří k nám dorazili. Abychom lidi v krizových oblastech ještě zvali, aby k nám přišli, prostě není možné,“ uvedl.

Uprchlíci musejí respektovat německé zákony

Podle poslední oficiální prognózy německé vlády by letos do země mělo přijít 800 000 žadatelů o azyl. Někteří politici v minulosti mluvili o milionu běženců, objevily se i neoficiální odhady, že uprchlíků přijde až 1,5 milionu.

Ministr také zdůraznil, že uprchlíci, kteří do Německa přijdou, musejí respektovat německé hodnoty a dodržovat zákony. Zároveň de Maiziére odsoudil všechny útoky proti ubytovnám pro běžence, podle něj to jsou hanebné činy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…