Spolu s ANO stáhla své kandidáty do eurovoleb také Vize 2014

09.05.2014 16:40

Počet kandidátů pro evropské volby, které budou ode dneška za dva týdny, se o něco snížil. Kromě vládního hnutí ANO, které stáhlo svého kandidáta Milana Zavadu kvůli jeho antisemitskému videu, své dva lídry odvolala také strana Vize 2014 (dříve LIDEM). Vyplývá to z informací na volebním webu. Aktuálně se tak o místa 21 europoslanců uchází 854 adeptů.

Spolu s ANO stáhla své kandidáty do eurovoleb také Vize 2014
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Osiřelý hlavní sál Evropského parlamentu v Bruselu

Vize 2014 odvolala jak jedničku své kandidátky Kristinu Soukupovou, tak nyní už bývalého místopředsedu strany Marka Merhauta, který byl trojkou na kandidátce. Ve vedení strany byl necelé dva měsíce. Oba odvolala místopředsedkyně strany a bývalá poslankyně Dagmar Navrátilová (dříve VV) jako volební zmocněnkyně. Zdůvodnění Ministerstvu vnitra neposkytla.

Kandidátku Vize 2014 povede předseda strany Aleš Hemer

Evropskou kandidátku Vize 2014, na níž zůstali fotbalista Vladimír Šmicer nebo herec Martin Zounar, tak nyní vede předseda strany Aleš Hemer.

Zavadu stálo místo video z večírku, na němž jako pubescent zpíval nacistickou píseň, vedl antisemitské řeči a močil v místnosti. Zavada už dříve své počínání označil za klukovinu. Za zveřejněním videa je podle něj jeho bývalá přítelkyně. „To není snaha mě politicky zdiskreditovat. To jsou prostě osobní spory," citoval bývalého kandidáta časopis Týden. Zavada byl 26. na kandidátce a bez dostatečného počtu preferenčních hlasů by byl jen náhradníkem.

Počet kandidátů zůstává rekordní

Celkem tak ke dni 9. května z předložených kandidátek zmizelo pět adeptů na europoslance, neboť další dva nebyli k volbám připuštěni, protože nedostáli podmínkám kandidatury. Přesto počet kandidátů 854 zůstává rekordní. Před pěti lety nakonec o místa v Evropském parlamentu usilovalo 708 adeptů, přičemž dalších 32 bylo z kandidátek vyřazeno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…