Spolupráce s ČSSD nám nevoní, tvrdí Hudeček. A je to oboustranné

20.06.2013 22:58

Nový pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) tvrdí, že politický sňatek s ČSSD je spojením z donucení, nejde ani o sňatek z rozumu. Dohoda „500 dní pro Prahu" se zrodila proto, aby se podařilo prosadit alespoň některé zásadní body. Uzavřená dohoda prý nevoní ani jednomu z partnerů a rozhodně nejde ani o jakousi opoziční smlouvu, která byla na přelomu tisíciletí uzavřena mezi Milošem Zemanem a Václavem Klausem.

Spolupráce s ČSSD nám nevoní, tvrdí Hudeček. A je to oboustranné
Foto: praha.eu
Popisek: Tomáš Hudeček

Novým primátorem Prahy se stal Tomáš Hudeček (TOP 09), a to s podporou sociální demokracie. Čeho chce ve své nové pozici dosáhnout? Na tuto otázku odpovídal ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize. Po dvaadvaceti letech je to první primátor, jenž není z ODS. Zároveň platí, že je primátorem, který čelí obvinění v kauze Opencard.

Obvinění prý nestojí na faktech

„Jsem přesvědčen, že se v tuto chvíli jedná o kauzu, která není založena na žádném faktu,“ poznamenal k obvinění v kauze Hudeček. Ten věří, že bude svůj postup v této kauze koordinovat s bývalými partnery z rady, kteří byli rovněž obviněni, a také s právníky.

Připomíná však, že většina materiálů na komunální úrovni bývá schvalována politiky napříč politickými stranami. Není to tedy tak, že proti sobě stojí znepřátelené tábory. „Vztah s ČSSD nevnímám pozitivně a je to tak i obráceně,“ říká Hudeček, ale jde o sňatek z donucení, aby bylo možné prosadit do konce volebního období důležité body. Vypsat předčasné volby v Praze totiž prakticky nelze, to by museli rezignovat zastupitelé i jejich náhradníci.

Nejde o test na možnou budoucí celostátní vládu

Hudeček také v pořadu potvrdil, že o postupu pražské TOP 09 bylo informováno vedení strany a postup posvětilo. Neznamená to však automaticky, že by šlo o nějaký test případné koalice do budoucna na vládní úrovni. Na regionální úrovni často politika vypadá poněkud jinak, než na úrovni celostátní.

V závěru pořadu Hudeček odmítl i tvrzení, že by TOP 09 uzavřela jakousi obdobu opoziční smlouvy, která se v roce 1998 zrodila mezi ČSSD a ODS. „To bych neřekl. Vše, co je dáno v naší dohodě, je veřejné. Nejsem si úplně jistý, do jaké míry byla veřejná tehdejší opoziční smlouva,“ poznamenal Hudeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…